"Удавка на шию Х...йла": Китай завдав суттєвого удару по російській економіці

Російську нафту замінили в КНР саудівською.

Китайці показали Путіну, на що вони здатні. Ілюстрація: РБК.

Саудівська Аравія надала азіатським клієнтам суттєві знижки, в результаті чого Китай в листопаді знизив обсяги закупівель нафти в Росії і скоротив імпорт сировини з Іраку і Ірану. Про це повідомляє Hyser, передають Патріоти України.

Поставки російської нафти в КНР склали в листопаді 4,6 млн т або 1,12 млн бар. / добу. (Близько 22% всього експорту), сказано в звіті Головного митного управління країни. У жовтні Китай закупив 4,74 млн т російської нафти, а на піку експорту, в травні 2016 р цей показник перевищував 5 млн тонн.

Російську нафту замінили в КНР саудівською. У листопаді державна нафтова компанія Saudi Aramco оголосила знижки на всі основні сорти своєї нафти для азіатського ринку. Найбільш затребувана марка саудівської нафти - Arab Light - подешевшала на $ 0,25 / бар., Extra LIght - на $ 0,05 / бар., важкі сорти нафти - на $ 0,10-0,50 за барель.

Завдяки таким знижкам листопадові поставки Saudi Aramco на ключовий для Ер-Ріяда китайський ринок збільшилися в порівнянні з жовтнем більш ніж на 20% - до 1,15 млн б / д або 4,74 млн т в місячному вираженні.

На тлі саудівського демпінгу Іран втратив 23% експорту в Китай - поставки нафти з Ісламської республіки склали 600 тис. б / д або 2,53 млн т сумарно. Експорт іракської нафти в КНР скоротився до 700 тис. б / д. Ангола, навпаки, збільшила поставки сировини майже на 40% - до 850 тис. б / д.

Загальний обсяг імпорту нафти Китаєм склав в листопаді 32,4 млн т (7,9 млн б / д). Це на 12% вище за показник жовтня, який став мінімальним за 10 місяців, і на 18,3% більше, ніж роком раніше.

«Зростання нафтового імпорту в Китаї обумовлене підвищенням попиту на вуглеводневу сировину з боку невеликих нафтопереробних підприємств (самоварів). Це позитивний фактор для цін на нафту, оскільки КНР посідає друге місце в світі з її споживання, поступаючись тільки США», - сказав сировинний стратег « Сбербанк CIB» Михайло Шейбі. За даними китайської митниці, «самовари» збільшили імпорт сирої нафти на 925 тис. б / д, що забезпечило 90% приросту поставок.

З імпортозаміщенням щось пішло не так: Понад 50% російських процесорів "Байкал" виявилися бракованими

четвер, 28 березень 2024, 12:53

Через провал кремлівської політики так званого «імпортозаміщення» більше половини російських процесорів Байкал виявилися бракованими. Констатувати це довелося російському пропагандистському виданню "Ведомости", передають Патріоти України. Як повідомляє...

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...