Угода з ОПЕК обійшлася російському бізнесу в десятки мільярдів рублів

Ефект від скорочення видобутку буде короткостроковим, а виробники нафти на тлі сланцевої революції в США вже не мають такого впливу на ринок, як раніше.

Угода з ОПЕК невигідна російським компаніям. Ілюстрація: 112 Україна.

Угода Росії з країнами ОПЕК про скорочення видобутку нафти вдарила по російських виробниках, які втратили десятків мільярдів рублів, але при цьому сприятливо позначилася на російському бюджеті. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на аналітичні матеріали ВВС.

У разі продовження угоди втрати російських нафтових компаній можуть скласти десятки мільярдів рублів, - до таких висновків прийшли експерти аналітичної компанії Vygon Consulting, які представили в середу доповідь про стан російської нафтової сфери. Експерти Vygon Consulting розглянули два сценарії розвитку ситуації на російському нафтовому ринку в залежності від результатів переговорів з ОПЕК - відмова від продовження скорочення з ОПЕК і продовження його ще на півроку.

У листопаді минулого року Росія і країни-організації домовилися скоротити видобуток нафти до 1,8 млн барелів на добу в першому півріччі 2017 року. Росія в рамках угоди зобов'язалася скоротити видобуток на 300 тисяч барелів на добу. Це рішення призвело до зростання цін на нафту до 55 доларів за барель до кінця 2016 року. Цієї середи ціни на нафту марки Brent перевищували 52 долара за барель.

До угоди в Росії приєдналися всі найбільші нафтові компанії. У січні компанії в сукупності, за розрахунками економістів, скоротили видобуток на 50 тисяч барелів на добу, а до квітня вони скоротили видобуток на обіцяні 300 тисяч барелів.

У травні цього року видобуток нафти в Росії склав 10,9 млн барелів на добу проти 11,2 млн барелів на добу в жовтні 2016 року, що стало рекордним рівнем видобутку з часів розпаду СРСР. Домогтися цього скорочення було відносно легко.

Однак в разі продовження угоди з ОПЕК компаніям буде складніше утримувати видобуток на травневих рівнях, впевнені економісти. Вони будуть нести фінансові втрати, а також їм доведеться скорочувати видобуток на нових свердловинах, що позначиться на рівні видобутку нафти в Росії в найближчі роки.

15 травня Росія і Саудівська Аравія заявили про готовність продовжити угоду. За підрахунками експертів, якщо угода не буде продовжена, то середні ціни на нафту марки Brent в цьому році складуть 48-50 доларів за барель. Якщо ж угоду продовжать, то в 2016 році Brent коштуватиме 55 доларів за барель, а в 2018 році - 57 доларів за барель.

При цьому експерти обмовляються, що ефект від скорочення видобутку буде короткостроковим, а виробники нафти на тлі сланцевої революції в США вже не мають такого впливу на ринок, як раніше.

У разі продовження угоди з ОПЕК доходи російського бюджету зростуть на 1,9 трлн рублів в 2017 році в порівнянні зі сценарієм, коли сторони не змогли укласти взагалі ніякої угоди. У реальності при продовженні угоди виграш бюджету в цьому році складе близько 850 млрд рублів через скорочення видобутку і зміцнення рубля.

В рамках нинішньої угоди компанії змогли скоротити видобуток на старих родовищах. Зробити це було, на думку економістів, не надто важко. Це пов'язано з технологічним фактором: установки з видобутку нафти в Західному Сибіру дозволяють скоротити видобуток при відносно невеликих втратах. Допомогли нафтовикам навіть погодні умови: в Західному Сибіру в січні цього року температура опускалася нижче 60 градусів Цельсія, при таких умовах добувати нафту було неможливо.

Однак це вже призвело до фінансових втрат для компаній. Їх прибуток до оподаткування і виплати відсотків (EBITDA) вже завдяки ухваленому рішенню про скорочення видобутку знизилися на 18 млрд рублів. Якщо ж угода буде продовжена, то втрати складуть близько 84 млрд рублів. Доходи нафтових компаній будуть нижче і в 2018 році.

Якщо державі угода з ОПЕК вигідна, то фінансове становище нафтових компаній від неї погіршиться, роблять висновок експерти. У разі продовження угоди ситуація може погіршитися, компаніям доведеться якось обмежувати видобуток на нових родовищах і переносити терміни введення і буріння на нових родовищах. При цьому вони вже зробили в них більшу частину інвестицій, а також користуються податковими пільгами, терміни дії яких обмежені. В цілому видобуток нафти в Росії через скорочення буріння залишиться обмеженим і в 2018 році, впевнені експерти.

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...