Україна та ЄС: Ми маємо висувати свої вимоги, - експерти

Наша країна виконала 144 умови Євросоюзу, але не отримала від нього жодного зобов'язання, каже Бортник.

Експорт лісу. Фото: "Mukachevo Today"

Європейський Союз, як і очікувалося, не надав 24 листопада безвізовий режим для України. Крім того, Брюссель домагається зняття заборони на експорт лісу-кругляка. Чи варто українській владі у відповідь сповнитись цинізмом щодо Європи і будувати з нею відносини за принципом «бізнес важливіше», InfoResist запитав у експертів. Про це повідомляють Патріоти України.

Як сказав нам політичний аналітик Олександр Палій, Україні не варто в ситуації, що склалася, висувати бізнес на перше місце. «Щодо питання з лісом, то тут питання просте. Адже вони натомість пропонують відкрити кредит на 600 млн євро. Тут можна елементарно підрахувати. Вигідно це чи ні. Але це не принципове питання, оскільки питання з безвізом незабаром вирішиться. А ліс - це питання торгове», - зазначив Палій.

Зокрема, в Європі є добре налагоджені меблеві виробництва і вони будуть використовувати наш ресурс. «Україна могла б тут діяти по-іншому. Скажімо, кредитувати наші меблеві підприємства, які є досить перспективними. Вони б вибрали основну частину з цього експортного лісу і змогли б ще далі розвинутися. Але це непринципове питання», - підкреслив він.

Що ж стосується того, що повинно бути на першому місці, то за словами експерта, Україна повинна висувати безпеку, оскільки це питання є більш важливим. У свою чергу політолог Руслан Бортник відзначив, що Україна повинна діяти по-іншому.

«Наша країна виконала 144 умови ЄС, але не отримала від нього жодного зобов'язання. Зараз треба виставляти питання такі: скажімо, розширювати рамки торгових квот. Тому якщо нам виставляють такі умови, то Україна повинна виставляти свої економічні вимоги. Повинні торгуватися, а не виконувати просто їх вимоги», - зазначив Бортник.

Разом з тим, як вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, у вимозі ЄС щодо лісу немає ніякої підоснови. «Експорт лісу є однією з умов ЄС. З іншого боку, для української влади бізнес-інтереси не настільки важливі, як геополітичні інтереси. Йдеться про виживання і адаптацію України до умов Асоціації і зони вільної торгівлі. Тут не можна все міряти виключно бізнес-інтересом», - підкреслив Карасьов. І додав, що для України важливо здійснювати зближення з ЄС.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...