Українські компанії подали позови проти Росії через втрату майна у Криму

Позови подали «Приватбанк», «Укрнафта», аеропорт «Бельбек», Stabil, Everest Estate та Ощадбанк.

Олена Зеркаль. Фото: ВВС.

За інформацією МЗС, на даний момент є шість позовів проти РФ відносно захисту власності в Криму. Позови були подані на основі українсько-російської міжурядової угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій. Про це в інтерв'ю Дзеркалу тижня розповіла заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передають Патріоти України.

Заступник міністра уточнила, що такі позови вже подали «Приватбанк», «Укрнафта», аеропорт «Бельбек», Stabil, Everest Estate та Ощадбанк. «Нафтогаз», так само як і інші компанії, знаходиться на етапі підготовки, у тому числі залучені юридичні радники, щоб спочатку не допустити помилок у формуванні своєї позиції.

Українські компанії можуть обґрунтовувати свою вимогу щодо захисту власності в Криму тим, що, по-перше, їх позбавили доступу до власності і, по-друге, їх позбавили можливості отримувати прибуток від використання цієї власності. Адже в більшості випадків ця власність була просто вкрадена, додала Зеркаль. Що стосується суми збитків від окупації Криму, то за словами Зеркаль, тільки по компаніям, що належать Коломойському, йдеться про приблизно 5 млрд дол.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...