Українці будуть отримувати по дві пенсії: Всі подробиці

"Українці будуть отримувати другу пенсію, в результаті розмір виплат літніх людей може зрости майже вдвічі. Так, українці з 1 січня 2019 року повинні брати участь у другому рівні пенсійної системи. Частину зарплати віддаватимуть на персональний рахунок, а при виході на заслужений відпочинок - будуть отримувати ще й накопичувальну пенсію", - пише у своєму блозі Олександр Литвин, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Зараз Кабінет міністрів відстає від затвердженого плану впровадження реформи. Однак в експертному середовищі впевнені: за політичної волі уряду вже цієї осені можна прийняти всі відповідні документи і дати старт нововведенню.

Скільки заплатимо

Висока пенсія коштує дорого. І якщо до чинної солідарної системи можуть бути питання (є обмеження щодо максимального розміру пенсій, співвідношення внесків і отриманих виплат у різних пенсіонерів відрізняється) то в накопичувальному рівні все простіше. Скільки відкладав, стільки і накопичив.

Для прикладу, якщо щомісяця відкладати на накопичувальний рахунок по 7% від зарплати, то на пенсії можна буде отримувати додаткову виплату в розмірі 10,2% від останньої зарплати. Якщо віддавати по 15% - 21,7%.

На даний момент є три пропозиції (одна з них набуде чинності наступного року): Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (Комісія), низки народних депутатів (проект Ради) і Міністерства соціальної політики (стосується тільки окремих професій).

Отже, парламентарі пропонують перший рік збільшити навантаження на зарплату на 2 п.п, а потім, протягом 5 років, щорічно підвищувати ставку на 1 п.п. В результаті розмір внеску досягне 7% зарплати. Зараз податкове навантаження на зарплату - 41,5%, після нововведення - 48,5%. Щоправда, у законопроекті йдеться, що уряд повинен розробити можливість перерозподілити податок на доходи фізосіб таким чином, щоб пом'якшити збільшення податкового навантаження.

Другий варіант - від Комісії, розрахувати складніше. Перший рік, згідно з документом, навантаження збільшиться на 2 п.п, а кожен наступний рік - на 10% від зростання заробітної плати. Наприклад, якщо зарплата зростає на 20% у рік, то навантаження збільшуватиметься на 2 п.п відповідно. Але тут варто враховувати, що згідно з прогнозами уряду, інфляція в Україні сповільнятиметься щороку. А чим менше зростання цін, тим менше і номінальне зростання заробітних плат.

У країнах з розвиненою економікою, де ціни збільшуються незначно, зарплати можуть підвищувати всього на кілька відсотків на рік. Наприклад, у Німеччині, як повідомляють у Федеральному відомстві статистики, з 2015 по 2016 року середня зарплата зросла лише на 2,3%. В Україні ж лише за минулий рік номінальна зарплата зросла на 35,5%.

При цьому в законопроекті Комісії сказано, що максимальна ставка має скласти 15% (для найшкідливіших професій, зокрема гірників, шахтарів, атомників та ін) і 7% (для менш шкідливих, зокрема деякі слюсарів, механіків, асфальтобетонників та ін.) тобто доти, доки внесок не досягне цієї позначки, його розмір буде збільшуватися. І, залежно від темпів зростання зарплати, це може статися за 5-8 років.

Законопроект Міністерства соціальної політики, який стосується виключно шкідливих професій, передбачає збільшення ставки на 7-15% п.п. Так, якщо зараз роботодавці платять за таких працівників 22%, то після можливого нововведення - 29-37%.

Сільки отримаємо

Отже, згідно з проектом Мінсоцу, українці зможуть отримати одноразову виплату, звичайну пенсію, і другу пенсію - з накопичувального рівня. "Одноразова виплата або оплата довічної пенсії здійснюється за умови досягнення пенсійного віку", - наголошується у документі. Точний розмір такої пенсії залежатиме від багатьох факторів, зокрема і розміру заробітної плати. Однак, грунтуючись на сумі внесків та експертних розрахунках, можна припустити, що такий українець додатково отримає близько 15,4-21,7% зарплати на місяць. Для прикладу, при зарплаті у 10 тис. грн "друга" пенсія становитиме 1540-2170 грн.

Приблизно на таку саму пенсію можна розраховувати і згідно з проектом Комісії. Щоправда, на неї зможуть розраховувати всі, хто на даний момент не старший 35 років і візьме участь у другому рівні пенсійної системи. У той час як "професійну" пенсію згідно з Мінсоцом отримуватимуть лише ті, хто задіяний на шкідливих виробництвах (шахтарі, металурги тощо)

У той же час, відповідно до парламентського варіанту законопроекту, розмір "другої" пенсії для чоловіка складе 10,2% зарплати, а для жінки - 7,3%. За заробітної плати у 10 тис. грн - 1020 і 730 грн відповідно.

Про що ще повинні домовитися

Голосувати за другий рівень пенсійної реформи депутати будуть вже восени. Зараз же немає остаточного консенсусу, в якому вигляді працюватиме нова система. Група народних депутатів разом з низкою профільних експертів пропонують впровадити децентралізовану систему, тобто зібрані з українців гроші будуть розходиться по різних приватних пенсійних фондах. У той же час Комісія вважає, що кращий для України варіант - централізований, контрольований державою єдиний фонд.

Ризики є і у першого, і у другого. Наприклад, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко нагадує: діяльність тих фондів, які зараз працюють на ринку, не викликає великої довіри. Крім того, як зазначають у Комісії, обслуговування децентралізованої системи дорожче, що вплине на розмір другої пенсії.

Експерт Галина Третьякова впевнена: кращий для України варіант - децентралізована система, в той час як один фонд створює корупційні ризики. "Дійсно, є аргумент, що децентралізована система коштує дешевше. Але треба розуміти, що коли у нас все ще висока корупція, ми можемо втратити більше, створивши один централізований фонд", - розповідає Третьякова.

При цьому експерт зазначає: до того, як запустити накопичувальний фонд і почати збирати в українців гроші, необхідно наділити регулятора повноваженнями для ефективнішого контролю. Відповідний законопроект вже знаходиться у парламенті, проте без втручання прем'єра, впевнена Третьякова, вчасно прийняти всі необхідні документи буде важко".

Джерело: Обозреватель

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...