Українцям на замітку: З 1 квітня набирають чинності нові правила розрахунків за газ

Навіть якщо ви на місяць поїхали у відпустку або всю зиму не користувалися своєю заміською дачею, постачальник газу все одно виставить вам рахунок.

З 1 квітня набирають чинності нові правила розрахунків за газ. Фото: rian.com.ua.

Не встигли українці розібратися зі змінами норм споживання газу в квартирах, не обладнаних лічильниками, і зрозуміти, скільки їм платити, як отримали новий сюрприз. Тепер він стосується власників газових лічильників в будинках і квартирах. З 1 квітня набирають чинності нові правила розрахунків за газ. Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, порядок дозволить облгазам повноцінно здійснювати свої функції при підключенні до мережі нових споживачів, так як на це потрібні додаткові кошти. Правда, схоже, що заплатять за це вже існуючі споживачі. Про нові правила розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Ініціатором нововведення є Національна комісія державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Новий порядок розрахунків за газ передбачає поділ єдиного нині платежу на дві складові. Перша - це власне плата за використаний газ за показаннями лічильника, а друга - кошти за його транспортування. По суті плата за доставку газу є абонентської, яку споживач зобов'язаний вносити незалежно від того, користується він газом в даному місяці чи ні. У НКРЕКУ пояснили, що це розрахунок «за безумовне зобов'язання газових компаній постійно і безпечно доставляти блакитне паливо споживачам». Виникає риторичне питання: а що, раніше газові компанії, укладаючи договори з споживачами, не зобов'язувалися безперебійно постачати їм газ? Або тепер якість поставок покращиться?

У НКРЕКУ заявили, що після введення нового порядку розрахунків тариф на газ для населення повинен бути знижений на 10,4 відсотка від річної ціни, яка зараз становить 7,188 гривні за кубометр. Тобто, згідно зі свідченнями чиновників, тариф зменшиться на 75 копійок. У той же час абонентська плата буде мати дві ставки. Для господарів, що мають в будинку тільки плиту, складе 17 гривень на місяць. Якщо ж встановлено ще й газовий котел, то щомісяця доведеться платити 29 гривень.

Деякі фахівці вважають, що нові правила - це крок на шляху створення цивілізованого конкурентного ринку газу.

- Перевага такого рішення в тому, що спрощуються взаємини на ринку, - розповів заступник голови правління Альянсу New energy of Ukraine Мирослав Боднар. - Немає тристоронніх договорів між компанією, постачальником і споживачем. Є один «вічний» договір між споживачем і розподіляючою компаніей. Можна взагалі відійти від його письмової форми: умови формує НКРЕКУ, компанія оприлюднює їх на сайті, а споживач погоджується або просить відключити йому газ ... Він має право вільно вибирати постачальника газу і підписувати з ним окремий договір, облгаз на це вплинути не може.

Однак є один дуже важливий нюанс: в Україні немає конкуруючих компаній. У кожному регіоні, в кожному місті всього один монопольний постачальник. Тому у людей вибору фактично не існує. У всякому разі, поки що. Та й про зменшення витрат на блакитне паливо, схоже, теж не йдеться.

- Зараз говорять про те, що за рахунок абонплати буде знижений тариф на газ для населення, - повідомив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський. - Але сьогодні на одну людину, прописану в квартирі, де немає лічильника і використовується тільки газова плита, ми платимо 21 гривню 60 копійок на місяць. У НКРЕКУ обіцяють зниження тарифу на 10,4 відсотка. Значить, в результаті ми отримаємо 19 гривень 44 копійки. Але якщо додати абонплату за газову плиту, 17 гривень в місяць, то виходить 36 гривень 44 копійки. Тобто сума практично на 15 гривень більше, - стверджує фахівець.

У будь-якому випадку цілком очевидно, що власникам дач, будинків і квартир, обладнаних лічильниками, тепер потрібно звикати до того, що платити доведеться завжди. Навіть якщо ви на місяць поїхали у відпустку або всю зиму не користувалися своєю заміською дачею, постачальник газу виставить рахунок за той час, протягом якого ви не включали газ.

Безробітні українці отримають по $500: Стало відомо, кому дадуть гроші

субота, 18 травень 2024, 17:27

Безробітні мешканці Дніпропетровщини, Миколаївщини, Херсонщини та Запорізької області мають змогу пройти професійні курси за грантові кошти. На підвищення кваліфікації чи здобуття нових професійних навичок вони можуть отримати $500, тобто майже 20 тис....

У Польщі змінюють виплати для біженців - ось що потрібно знати українцям

субота, 18 травень 2024, 8:30

Українським біженцям у Польщі - приготуватися. Місцевий уряд планує серйозні зміни, зокрема скасування деяких популярних виплат. Які пільги поляки хочуть прибрати, а які залишаться? А також про те, як різні країни Європи борються за українських біженці...