Усунути ризики: НБУ хоче взяти під контроль ринок кредитів у $300 млрд

P2P (Peer-to-Peer) кредитування - це спосіб запозичення коштів між особами, не пов'язаними між собою, без залучення фінансового посередника (банку, кредитної спілки тощо).

НБУ хоче взяти під контроль ринок кредитів в $300 млрд. Фото: rian.com.ua.

Національний банк України запропонував обговорити і сформувати консолідовану позицію щодо законодавчого врегулювання P2P кредитування. Світовий обсяг цього ринку, за прогнозами експертів, може досягти $300 мільярдів, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

P2P (Peer-to-Peer) кредитування - це спосіб запозичення коштів між особами, не пов'язаними між собою, без залучення фінансового посередника (банку, кредитної спілки тощо). Зазвичай позики надаються за допомогою онлайн-платформ посередників, які беруть комісію за надання позик і інструментів перевірки кредитоспроможності.

"Онлайн-сервіси зі взаємного кредитування фізичних осіб, а також платформи зі збору фінансування для підприємств набули широкого розвитку в світі. На сьогодні світовий обсяг такого кредитування оцінюється в $64 млрд, а в 2020 році, за оцінками аналітиків Morgan Stanley, може досягти $300 мільярдів", - зазначила заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

Однак, за її словами, такі інвестиції є ризиком у порівнянні з банківськими вкладами, враховуючи те, що немає державної гарантії повернення коштів через такий підхід до вибору позичальників.

Деякі банки України, за даними НБУ, почали використовувати інструмент P2P кредитування, пропонуючи вищу прибутковість (у середньому +5% річних від базових ставок за вкладами).

"Це дозволило зацікавити велику кількість клієнтів, і, станом на 1 квітня 2016 року, їхній обсяг оцінюється в 1,5 млрд грн, зокрема, приріст 600 млн грн у березні. Водночас P2P кредитування не підпадає під дію Закону України "Про банки і банківську діяльність" і не регулюється ні Національним банком, ні іншими регуляторами фінансового ринку", - зазначила Рожкова.

НБУ звертає увагу, що ризики великі через відсутність відповідальності посередників і забезпечення таких вкладів із боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також невідображення таких операцій у бухгалтерській звітності банків.


Ціни злетять вдвічі? Як дефіцит какао вплине на вартість солодощів в Україні

середа, 1 травень 2024, 7:44

початку року світові ціни на какао різко збільшилися втричі. За прогнозом експертів, це може вплинути на підвищення цін в Україні, що призведе до зростання у два рази вартості шоколаду. Про це повідомляє Zn.ua, передають Патріоти України.

Що робити, якщо гроші залишились в банкоматі - банк надав пояснення

середа, 1 травень 2024, 6:44

Monobank став об'єктом критики через заяви своїх клієнтів, які стверджують, що після виконання операції зняття грошей у банкоматі, купюри залишаються всередині, а чекати на повернення коштів потрібно 60 діб. Банк пояснив, що такий термін визначається п...