В ЄС остаточно схвалили торгові преференції для України

Преференції передбачають виділення Києву додаткових щорічних квот щодо безмитного ввезення в Євросоюз низки сільгосппродуктів.

 ЄС остаточно схвалив торгові преференції для України. Фото: iPress.ua.

Рада ЄС остаточно схвалила нові односторонні торгові преференції для України. Про це повідомляє РІА Новини із посиланням на джерело в ЄС, передають Патріоти України.

Торгові привілеї, дія яких розрахована на три роки, мають запрацювати до кінця вересня. Вони були вироблені Єврокомісією близько року тому як додаток до зони вільної торгівлі, створеної в рамках угоди про асоціацію.

У Раді ЄС сподіваються, що послаблення допоможуть поліпшити економічну ситуацію в Україні і дати поштовх для економічних реформ.

Преференції передбачають виділення Києву додаткових щорічних квот щодо безмитного ввезення в Євросоюз низки сільгосппродуктів. Йдеться про кукурудзу (625 тисяч тонн), ячмінь (325 тисяч тонн), пшеницю (65 тисяч тонн), овес (4 тисячі тонн), а також оброблені томати (3 тисячі тонн), натуральний мед (2,5 тисячі тонн) і виноградний сік (500 тонн).

Крім того, передбачається повне зняття імпортних мит за низкою промислових товарів: міді, алюмінію, добрив, барвників, взуття, а також обладнання для телевізійного та аудіозапису.

Щоб отримати ці привілеї, Україна повинна слідувати тим принципам, які встановлені у рамках угоди про асоціацію: повага демократичних принципів, прав людини й основних свобод, а також продовження боротьби з корупцією.

Торгові преференції надані Україні в рамках DCFTA - частини Угоди про асоціацію, яка тимчасово застосовуєься з січня 2016 року. Частина угоди передбачає взаємне відкриття ринків товарів і послуг, але ЄС швидше скорочує і скасовує мита через економічні труднощі України.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...