В обхід парламенту: В Україні запустили процедуру скасування мораторію на продаж землі

​Депутати домагаються відкриття ринку землі через Конституційний суд.

Ілюстрація:http://myrgorod-afp.pl.sch.in.ua/

У п'ятницю, 17 лютого, до Конституційного суду внесли депутатське подання про зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі в Україні. Про це UBR.ua повідомив заступник глави Української аграрної партії Мар'ян Заблоцький, який особисто був присутній на місці подій, передають Патріоти України.

Конституційне подання готував депутат від БПП Олексій Мушак, і під ним підписалося набагато більше депутатів, ніж обумовлені законодавством 50, щоб запустити документ в роботу.

Тепер КС зможе своїм рішенням скасувати заборону на продаж українських чорноземів, і вони потраплять на ринок, по суті, як звичайний товар. Раніше народні депутати обговорювали продаж землі з масою обмежень, скажімо, забороною передавати її у власність іноземцям або відпускати в одні руки великі за площею наділи.

Той чи інший варіант продажу можна було б узаконити через парламент - там вже припадає пилом декілька земельних законопроектів. Але поки депутати так і не знайшли документа, який всіх влаштовує і, як кажуть експерти, знайти більшість для зняття мораторію в доступному для огляду майбутньому, швидше за все, не вдасться.

Очевидно, саме тому Мушак вирішив діяти через Конституційний суд. Як розповів Мар'ян Заблоцький, деякі депутати обіцяли блокувати КС. І зранку там дійсно з'явився нардеп Сергій Каплін (БПП) зі своїми прихильниками.

"Але через 20 хвилин його і намети його прихильників як вітром здуло, хоча обіцяли блокувати цілодобово", - написав Заблоцький на своїй сторінці в Facebook.

"Тепер КС буде змушений розглянути це подання і винести по ньому рішення. Скільки на це може піти часу - невідомо. "Все буде залежати від позиції Адміністрації Президента", - вважає Заблоцький.

Слід нагадати, що пункт про зняття земельного мораторію є в проекті меморандуму, який Україна готується підписати з МВФ. І його, нібито, внесли в документ за наполяганням президента Петра Порошенка, а не Фонду.

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...