В Україні очікуються банкрутства середніх та дрібних банків, - експерт

Згідно з вимогами МВФ, банки мають збільшити капітал, або на них чекає націоналізація

Фото: "Обозреватель"

Рекомендація МВФ, яка стосується банківської системи, передбачає, що 19 найбільших банків до кінця листопада 2016 року збільшать капітал до нуля (зараз більшість з них працює з мінусовим капіталом) і доведуть адекватність капіталу до 5% вже до кінця лютого (за світовими стандартами нормальною вважається адекватність капіталу у 8-12%). Наступний 21 банк має вийти на 5%-ову адекватність капіталу до кінця травня 2017 року, а решта - до кінця липня 2017-го. Про це пише Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу, повідомляють Патріоти України з посиланням на DT.ua.

"Це дуже амбітна, але правильна вимога, для виконання якої, за моїми оцінками, необхідно загалом приблизно 150-170 млрд. грн! Звичайно, не всі банки знайдуть необхідні кошти. На практиці це означає нові банкрутства для середніх та дрібних установ чи націоналізацію", - йдеться у статті.

Як пише Савченко, друге завдання для українських банків полягає у тому, щоб позбавитись кредитів пов'язаним особам (по суті акціонерам чи менеджерам банків). "Це – теж дуже правильна вимога, але її виконання неможливе без жорсткого законодавчого та судового захисту прав кредитора. Власники банків кредитують лише себе не тільки тому, що їм це вигідно. Вони знають, що вся державна машина захищає позичальника і працює проти кредитора. Тому для більшості приватних банків є альтернатива: чи кредитувати лише своїх (пов'язані особи), чи не кредитувати взагалі!", - пояснює автор. На думку Савченка, рекомендація продати 20% капіталу Ощадного банку і Укрексімбанку у 2018 році, а решту держбанків продати цілком у 2017 році є слушною. "На ці установи держава вже ледь не щорічно витрачає десятки мільярдів гривень замість того, щоб отримувати від них дивіденди! Звичайно, краще їх продати", - наголошує автор.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд позитивно оцінює макроекономічну ситуацію в Україні. У той же час, необхідність ефективної боротьби з корупцією залишається ключовим викликом для українського керівництва.

А як же "Вєлічіє"? - За рівнем життя Росія вже через три роки впаде нижче не лише Казахстану але і Туркменістану – МВФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 6:15

Російські заробітчани в середньоазійських республіках - перспектива кошмар котрої скрепоносці уявити поки не можуть. Найближчими роками Росія продовжить втрачати позиції в рейтингу країн світу за рівнем життя, прогнозує Міжнародний валютний фонд. Як пи...

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...