В Україні підвищили пенсії: Економіст озвучив головну небезпеку такого кроку (відео)

Пенсії суттєво підвищили військовим – на 60% і суддям – на 16%, а всім іншим громадянам – від 3% до 6-7%.
Чи може підвищення пенсій викликати загрозу інфляції? Ілюстрація: соцмережі.

Підвищення соціальних виплат українцям, зокрема пенсій, може створити загрозу інфляції Це може статися, якщо в 2019 році в Україні буде спостерігатися зниження економічного зростання. Таку думку озвучив економіст Євген Олейніков, передають Патріоти України.

Він також нагадав, що пенсії суттєво підвищили військовим – на 60% і суддям – на 16%, а всім іншим громадянам – від 3% до 6-7%. "Я не вважаю, що це створює надвелику загрозу інфляції. Минулого року в Україні спостерігалось зростання економіки. Це є показником збільшення випуску продукції, яка, відповідно, може споживатися тими, хто отримує підвищені соціальні виплати. Але якщо в цьому році ми отримаємо зниження економічного росту, а така загроза, на жаль, існує, то підвищення соціальних виплат може створити загрозу інфляції. Але там не такі цифри, щоб звалити Україну в якусь неконтрольовану гіперінфляцію", – сказав він.

За його словами, найближчим часом долар подешевшає щодо гривні. Принаймні в найближчі півроку різкого зростання вартості він не прогнозує. "Я не вважаю, що це створює надвелику загрозу інфляції. Минулого року в Україні спостерігалось зростання економіки. Це є показником збільшення випуску продукції, яка, відповідно, може споживатися тими, хто отримує підвищені соціальні виплати. Але якщо в цьому році ми отримаємо зниження економічного росту, а така загроза, на жаль, існує, то підвищення соціальних виплат може створити загрозу інфляції. Але там не такі цифри, щоб звалити Україну в якусь неконтрольовану гіперінфляцію", – сказав він.

За його словами, найближчим часом долар подешевшає щодо гривні. Принаймні в найближчі півроку різкого зростання вартості він не прогнозує. "Глобальний процес полягає в тому, що США послаблює долар і це відбувається по всьому світу. Це ми спостерігали і на власному курсі. Але з іншого боку, враховуючи, що в нас розмір валютного ринку невеликий, то ми дуже чутливі до будь-яких локальних шокових станів. Однією з причин стрибка курсу у зворотному напрямку зараз називають те, що "Укрзалізниця" закуповувала долари для розрахунку по випущених облігаціях. Якщо не відбудеться якихось непередбачуваних подій, то найближчі два-три квартали я не прогнозую різкого зростання курсу", – додав економіст.

Джерело: Обозреватель

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...