"Він пропав": У НБУ пояснили, куди подівся один з українських банків

Банк-фантом, місцезнаходження якого зараз з'ясовує поліція, має стосунок до екс-депутата з "Батьківщини".

Поліція шукає, куди пропав банк "Велес". Ілюстрація:navkolo.me

Директор департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова розповіла про зникнення банку "Велес", у якого нещодавно була відкликана ліцензія. Про це вона написала у своєму блозі на Економічній правді, повідомляють Патріоти України.

"Жив-був банк. Довго. З 1994 року. Якось спритно переживав усе нестабільності і кризи, а в 2015 році навіть легалізував структуру власності. За даними на 27 жовтня 2015 року, банком володіли Костянтин Бондарєв - 32,6%, Ірина Гончарова - 33%, Олександр Кандиба - 32,9%.

Зовні могло здатися, що це звичайний невеликий скромний банк. За словами акціонерів і менеджменту, банк концентрувався на розрахунковому обслуговуванні клієнтів, що хоч і не приносило великого прибутку, але зате забезпечувало стабільну роботу. Клієнти, за словами менеджменту, розцінювали банк як тиху гавань в періоди великої волатильності", - написала Рожкова.

При цьому вона зазначила, що у вересні 2015 через банк намагалися вивести з країни $ 460 млн за фіктивними документами.

"Тоді банк передав в НБУ документи резидента для реєстрації кредитного договору, який колись існував і був анульований. Заявленою метою було повернення боргу. Коли ми почали перевірку документів, виявилося, що всі декларації підроблені. І джерело грошей, і прописка, і майно.

Нацбанк відправив в установу інспекційну перевірку. Більш глибоке вивчення документів розкрило справжню картину "розрахункового обслуговування". "Тиха гавань" виявилася "островом скарбів".

Виявляється, всі операції зводилися до тотального порушення всіх норм і вимог регулятора. Більше 90% операцій банку були спрямовані на обхід законодавства для виведення капіталу з України. Перевірка показала, що обсяг таких операцій за неповний рік перевищив $ 100 млн", - розповіла представниця НБУ.

Після цього було прийнято рішення про ліквідацію "Велеса", однак виїхавши на місце 11 грудня представники Фонду гарантування вкладів просто не виявили банку.

"Поліція приїхала - з банку вийшло кілька чоловік. Один з них представився головою правління. Він же і повідомив, що вчора "Велес" розірвав договір оренди приміщення та з'їхав з усім обладнанням і серверами в невідомому напрямку. За документами в банку працювало на той момент всього три людини.

Один з них розмовляв з поліцією, двох інших - головного бухгалтера та голови наглядової ради - і слід прохолов. Вони зникли разом з банком", - написала Рожкова, зазначивши, що в Україні "з'явилася нова модель банку - банк-фантом".

У свою чергу екс-директор департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Леонід Антоненко на своїй сторінці в Facebook заявив, що одним із власників "Велеса" є екс-депутат "Батьківщини" Костянтин Бондарєв.

"У партії "Батьківщина" трапилася історія, яка змусить її лідерів відповідати на неприємні запитання ... У жовтні на світ божий після тримісячної роботи очолюваного мною Департаменту були витягнуті справжні власники банку - колишній депутат "Батьківщини" пан Бондарєв з партнерами.

Бондарєв, до слова, значиться 22-м номером у парламентському списку партії. Тобто він - другий на черзі до проходження в парламент у разі якщо хтось із нинішніх депутатів з якоїсь причини складе мандат", - написав Антоненко.

Як повідомлялося раніше, НБУ прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку "Велес" за здійснення ризикової діяльності та систематичні порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...