Втеча капіталу: У Росії підрахували вартість нових "драконівських" санкцій США

Обвал рубля стосовно долара до мінімального рівня з квітня 2016 року вже змусив Міністерство фінансів РФ припинити купівлю валюти, щоб знизити тиск на курс.

Ілюстрація:Ракурс

Іноземні інвестори можуть вивести з російських цінних паперів не менше $60-70 мільярдів, якщо більшість з них повірить, що «червона риска» у відносинах РФ і США пройдена. Про це заявив колишній заступник голови Центробанку РФ Олег В'югін, зазначають Патріоти України.

"У відносинах Росії і США явний тренд на подальше погіршення, так що іноземні інвестори можуть прийти до висновку, що перспектив немає, і треба виходити якомога швидше", - сказав В'югін, який в 2002-2007 роках контролював грошову політику в ЦБ і очолював федеральну службу з фінансових ринків, а зараз є головою наглядової ради ПАТ "Московська біржа" та ради директорів ПАТ "Сафмар Фінансові інвестиції".

Російські активи охопив розпродаж після оголошення минулого тижня про нові санкції США через застосування нервово-паралітичної речовини проти колишнього подвійного агента в Великобританії і публікації деталей запропонованого американськими сенаторами законопроекту обмежень, які можуть торкнутися суверенного боргу і держбанків. Обвал рубля стосовно долара до мінімального рівня з квітня 2016 року вже змусив Міністерство фінансів припинити купівлю валюти, щоб знизити тиск на курс.

"Якщо Мінфін припинить скуповувати валюту, а ЦБ буде купувати ОФЗ, то девальвацію можна буде пом'якшити", - сказав В'югін по телефону в п'ятницю, відмовившись дати прогноз щодо зміни курсу.

За його словами, при негативному сценарії не можна виключати відмови від використання долара в розрахунках, але це може дорого коштувати РФ.

"Можна спробувати перейти на розрахунки за газ і нафту з Європою в євро, - сказав В'югін. - Однак в цілому відмова від долара завдасть відчутного удару по експорту і економіці країни".

Джерело: finanz.ru

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...