Виплати скорочуються: Хто і чому змушений буде повернути субсидію

Українцям, які економили, залишок, як передбачено постановою Кабміну, на наступний опалювальний сезон не перерахують. Стосується це не тільки газу, але і теплової та електроенергії.

Ілюстрація:БЦ-News

Кабінет міністрів 23 серпня ухвалив постанову №534, в якій йдеться про те, що зекономлені гроші в межах нової соціальної норми (прийнятої в травні) не підуть в рахунок оплати тепла цієї зими, а будуть повернуті державі. Тим, хто споживав в межах старої соціальної норми, борги не нараховують, а от українцям, які економили, залишок, як передбачено іншою постановою Кабміну, на наступний опалювальний сезон не перерахують. Стосується це не тільки газу, але і теплової та електроенергії (якщо приміщення опалюється не газом, а є електричний котел або центральне опалення). Про це пише Finance.ua, інформують Патріоти України.

Ще кілька місяців тому в уряді заявляли: гроші, виділені на субсидію, повертати державі не потрібно. “Якщо люди не використовували всю норму ресурсів на сім’ю, зекономлені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї і можуть бути використані в наступні місяці, в тому числі і для погашення обов’язкової частини платежу”, – заявляв міністр соцполітики Андрій Рева.

Однак, врешті-решт, кошти за зекономлені кубометри газу і Гкалл тепла повернуться державі. На рахунках українців залишать тільки кошти на оплату 100 кубометрів газу, тобто 680 гривень.

За що можуть залишити без субсидії:

- Якщо сім’я приховує свої доходи

- Якщо змінилися обставини (хтось із членів сім’ї помер)

- Якщо в квартирі прописався новий член родини

- За заявою співвласника помешкання

- Якщо спеціальна комісія вивчила умови життя сім’ї та дійшла висновку, що реальний дохід субсидіантів вище за заявлений

- Якщо протягом 12 місяців зробили покупку на 50 тисяч гривень

До речі, щотижня близько 60 тисяч сімей в Україні звертаються за субсидіями на житлово-комунальні послуги. За словами Розенка, в рамках державної кампанії з надання субсидій на оплату комунальних послуг зростання запитів на оформлення субсидій зафіксовано після підвищення цін на енергоносії до ринкового рівня.

“За отриманням субсидій щотижня звертаються 60 тисяч сімей”, – сказав він. При цьому він підкреслив, що в листопаді – з початком опалювального сезону, – таких звернень буде значно більше.

Виплати біженцям: Ось яку грошову допомогу отримують українці у Німеччині та Польщі

четвер, 2 травень 2024, 6:59

Німеччина та Польща - дві країни, які прийняли найбільше українських біженців. Сукупно там перебувають понад половина всіх людей з тимчасовим захистом у ЄС."РБК-Україна" розповідає, які виплати та програми допомоги для втікачів від війни діють в Польщі...

В Україні ціни на популярний фрукт б'ють минулорічні рекорди: Що відбувається

четвер, 2 травень 2024, 6:48

Вартість бананів в Україні стрімко зросла. Закупівельна ціна перевищила торішній рекорд, сягнувши 49,8 грн за кілограм. У супермаркетах банани коштують уже близько 70 грн за кіло, передають Патріоти України. Причиною зростання є кліматичні зміни, які з...