З Ірану зняли санкції: на ринок виходить ще три мільйона барелів нафти на добу

Країна володіє четвертими за масштабами запасами нафти в світі.

Іранська нафта повертається на міжнародний ринок. Фото: liter.kz.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що Іран виконав умови липневої ядерної угоди, що дозволяє зняти з нього санкції. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на lb.ua.

Перевірка на місцях підтвердила, що Іран прийняв всі необхідні заходи відповідно до вимог угоди. Таким чином, з'явилися підстави для так званого дня імплементації угоди, після чого має розпочатися пом'якшення санкцій. Після цього з'явилася заява держсекретаря США Джона Керрі, що Америка знімає ядерні санкції з Ірану. Про це також заявила глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, 14 липня 2015 США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араку. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть бути повернуті, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

У разі зняття санкцій Іран отримає доступ до своїх заморожених активів на рахунках за кордоном, вартість яких становить до 100 млрд доларів. Іран також зможе збільшити експорт нафти на 500 тис. барелів на день. Країна володіє четвертими за масштабами запасами нафти в світі.

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...

"Поступово повертаємося...":У НБУ прокоментували стрибок курсу долара до 40 гривень

четвер, 25 квітень 2024, 18:39

Зростання курсу долара до гривні останнім часом викликано ринковими факторами, які не несуть загрози для стабільності ринку. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube, передають...