За "дерибан" дев'яти мільярдів: Прокуратура відкрила справу проти НБУ

Кримінальне провадження розпочато за зверненням двох народних депутатів щодо надання посадовими особами НБУ стабілізаційних кредитів банкам, які були в результаті визнані неплатоспроможними.

Ілюстрація:telegraf.com.ua

Прокуратура Києва відкрила справу проти Національного банку України за видачу 9 мільярдів гривень чотирьом комерційним банкам. Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 29 січня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, передають Патріоти України з посиланням на Новый регион.

Кримінальне провадження розпочато за зверненням двох народних депутатів VIII скликання (імена не вказані). Як випливає зі звернення нардепів, посадові особи НБУ протягом 2014-2015 років надавали комерційним банкам кредити рефінансування, кредити для збереження ліквідності і стабілізаційні кредити через тендери під заставу облігацій підприємств, майнових прав та державних облігацій.

Йдеться про стабкредити для ПАТ "Всеукраїнський акціонерний банк" на 5,5 млрд. гривень, ПАТ "КБ "Надра банк" на 3,3 млрд. гривень,"Банку Камбіо" на 12 млн. гривень, АТ "Імекс банку" і іншим банкам при низькому рівні їх ліквідності.

Внаслідок зловживання владою не було вжито заходів по контролю за напрямками їх використання, в результаті чого отримані кошти були використані не за призначенням. Більш того, банківські установи були визнані неплатоспроможними.

Загальний обсяг наданих НБУ в 2014 році кредитів рефінансування склав 222,26 млрд грн, обсяг заборгованості за кредитами рефінансування станом на 1 січня 2015 року склав 108,95 млрд грн.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...