За "дивні доходи": У НБУ розповіли, чи блокуватимуть картки фізосіб

Національний банк України заявляє, що не вимагав блокувати банківські картки українців.

Фото: vitaportal.ruДо кінця 2015 року банки повинні були провести ідентифікацію своїх клієнтів. Такі заходи не передбачають блокування карток фізичних осіб. Про це йдеться в роз'ясненні НБУ у відповідь на публікації, що банки почали блокувати картки клієнтів, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Як відзначили в НБУ, останнім часом громадяни стали отримувати листи від банків про необхідність проходження ідентифікації. Наприклад, банки просили протягом певного часу звернутися з паспортом або іншим документом, що посвідчує особу, в відділення банку для додаткового уточнення інформації.

У НБУ нагадали, що ще восени 2014 року було ухвалено Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення". Він вимагає від банків регулярної ідентифікації клієнтів. "Це міжнародна практика - банки повинні знати своїх клієнтів, як фізичних, так і юридичних осіб В першу чергу, це допомагає в боротьбі зі схемними операціями та відмиванням коштів.", - пояснили в Нацбанку.

У липні 2015 року НБУ оновив положення про здійснення банками фінансового моніторингу, яким встановлено вимогу до банків провести ідентифікацію своїх клієнтів до кінця 2015 року.

"Ми розуміємо, що проходження ідентифікації вимагає від громадян України витрат певного часу Однак це значний крок на шляху боротьби з шахрайством і відмиванням грошей ласка, поставтеся з розумінням до цього процесу ..", - йдеться в повідомленні НБУ.

НБУ просить банки провести саме ідентифікацію клієнтів і не вимагає блокування карток фізичних осіб, додали в Нацбанку.

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...

Ситуація критична? Половина енергетичної системи України пошкоджена, - Кулеба

четвер, 2 травень 2024, 9:50

Половина енергетичної системи України пошкоджена, про це заявив очільник МЗС Кулеба в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, передають Патріоти України.