Затяжний шок з нафтою по $ 10 загрожує повторитися - Bloomberg

ОПЕК залишила будь-які спроби виконати закладену в основу організації місію управління ринком нафти, встановлюючи рівень продажу еталонної марки Brent на рівні шестирічної давності.

Ілюстрація:tsn.ua

У 1997-1999 роках Організація країн-експортерів нафти втратила контроль над ринком нафти, що призвело до обвалу цін до $ 10 за барель. Міністри нафти з держав, що входять в ОПЕК, побоюються, що ситуація може дуже скоро повторитися. Про це пише видання Bloomberg, зазначають Патріоти України.

ОПЕК залишила будь-які спроби виконати закладену в основу організації місію управління ринком нафти, встановлюючи рівень продажу еталонної марки Brent на рівні шестирічної давності. Алі аль-Наїмі з Саудівської Аравії, найбільш впливовому і довго працюючому міністру нафти, здається, що історія повторюється.

Є кілька паралелей між поточною ситуацією для Організації країн-експортерів нафти і періодом з 1997 по 1999, коли група втратила контроль над ринком і нафта впала до менш, ніж $ 10 за барель.

У той час, як інвестори можуть задатися питанням, чи поведуть себе ринки подібним чином і цього разу, важливо пам'ятати, що ОПЕК вийшла з кризи з цінами на нафту близько $ 150 за барель. Якщо проводити паралелі, можна очікувати божевільних стрибків від ринків.

Члени ОПЕК постійно збільшують виробництво. Майже два десятиліття тому в Венесуелі стався ривок в економічному зростанні і країна збільшила свій видобуток з 2,2 млн барелів в 1992 до 3,5 млн барелів - в 1998 році.

У 2015 році саме Саудівська Аравія збільшила виробництво, викачуючи рекордні 10,6 млн барелів на день, а Іран планує підняти свою денну вироблення до 1 млн барелів в наступному році, коли санкції будуть зняті.

Коли ОПЕК підняли виробництво в 1997 році, Азія опинилася на порозі економічної кризи. На зустрічі в Індонезії було прийнято рішення підняти квоти на виробництво. Ці дії призвели до падіння нафти до $ 10 за барель.

Девальвація тайського бата у середині 1997 року викликала фінансову кризу, яка підштовхнула до рецесії Індонезію, Малайзію, Філіппіни, Сінгапур і Таїланд. ВВП цієї групи, за даними МВФ, скоротився на 8,3% в порівнянні з ростом на 7,5% в середньому за попереднє десятиліття.

Свою роль в обвалі нафти зіграла і Венесуела, де відбулися різкі політичні зміни в грудні 1998 року, коли Уго Чавес переміг на президентських виборах, оголошуючи нову еру соціалізму і розгортаючи ринок нафти.

Чавес приєднався до Саудівський Аравії у скороченні виробництва, закінчуючи десятиліття зростанням, у той час, як його політика поступово вивела багатьох нафтових інвесторів з країни.

Після 16 років безперервного "Чавізму" національний видобуток нафти зменшився на 10%, і опозиція, вже при новому президентові Венесуели Ніколасові Мадуро, виграла перші вибори, отримавши більшість у Конгресі.

У Кремля проблеми: Експерт із міжнародної економіки дав прогноз, коли у Росії закінчаться гроші на війну

вівторок, 7 травень 2024, 14:49

Держава-агресор Росія вихваляється, що санкції нібито не впливають на економіку, однак вже використала близько половини коштів з Фонду національного добробуту, зокрема і для ведення війни. Втім гроші і в ньому можуть закінчитися вже у 2025 році, переда...

Дефолт України можливий? Гетманцев розповів про найімовірніший сценарій, до якого вже готуються

вівторок, 7 травень 2024, 11:22

Власники євробондів України хочуть, аби Україна поновила обслуговування відповідних зобов’язань із наступного року (мова про суму до 0,5 млрд.дол. процентних платежів щорічно), передають Патріоти України. На фоні цього деякі ЗМІ почали ширити інформаці...