Зламати "газову голку" Кремля: США та ЄС підтримали будівництво Південного газового коридору

Новий маршрут дозволить забезпечити поставки газу в ЄС з Азербайджану в обхід Росії.

Ілюстрація:eizvestia.com

США і Європейський Союз схвалили будівництво Південного газового коридору, який дозволить забезпечити поставки газу в ЄС з Азербайджану в обхід Росії. Про це йдеться в підсумковій заяві Ради з енергетики США-ЄС, що пройшла 4 травня в Вашингтоні, передають Патріоти України з посиланням на Прайм.

"Рада підтвердила тверду підтримку відкриття Південного газового коридору, включаючи будівництво Трансадріатичного трубопроводу (ТАР), і підкреслила важливість інтерконнектора Греція-Болгарія і будівництва терміналів зрідженого природного газу в Хорватії, а також в Греції, якщо є попит на ринку", - говориться в заяві.

Рада висловила намір продовжити роботу над диверсифікацією поставок сировини в ЄС і сусідні країни, в тому числі і над створенням альтернативних ринків енергоресурсів.

Разом з тим, Рада підкреслила, що "неприпустимо перетворювати енергію в політичну зброю". Енергетична Рада також виступає за прозорі та безпечні глобальні енергетичні ринки, а також розвиток співробітництва з ефективного використання енергії.

Рада привітала співпрацю США і Європи з "підтримки України", в тому числі зусилля "щодо забезпечення енергетичної безпеки України на середньострокову і довгострокову перспективу". У цьому контексті було дано позитивну оцінку налагодженню реверсних поставок газу в Україну з європейських країн і встановлення 100% паритету цін для споживачів всередині країни.

Засідання Ради відбулося у Вашингтоні в середу під спільним головуванням держсекретаря США Джона Керрі і глави європейської дипломатії Федеріки Могеріні.

Як відомо, Південний газовий коридор - це один із пріоритетних проектів для ЄС, який передбачає транспортування 10 млрд куб.м азербайджанського газу з Каспійського регіону через Грузію і Туреччину в Європу, з подальшим збільшенням обсягів прокачування до 20 млрд. куб.м.

3 березня Європейська комісія схвалила угоду про будівництво Трансадріатичного газопроводу (європейська частина Південного газового коридору), між Грецією і енергетичним холдингом TAP AG, який є підрядником проекту.

4 травня держсекретар США Джон Керрі перед зустріччю з верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Могеріні заявив, що пуск газопроводу "Північний потік-2" створить шкідливий вплив на країни Східної Європи.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...