"Зрада" по-англійськи: British Petroleum планує обійти санкції і почати видобуток нафти в Росії

Користуючись казуїстикою в законі про санкції, компанія просить уряд Великобританії дозвіл на роботи в Самарській області.

Ілюстрація:UTMagazine.ru

Британська компанія British Petroleum має намір обійти санкції проти Росії і почати буріння на доманікових ділянках з важковидобувними запасами нафти в Самарській області разом з "Роснефтью". Про це повідомляє Reuters, інформують Патріоти України.

Як пише агентство, BP має намір повторити досвід норвезької Statoil і скористатися прогалиною в санкціях проти Росії. Компанія розробляла ділянки в Самарській області спільно з "Роснефтью", довівши владі, що поклади там потрібно вважати вапняковими, а не сланцевими. Справа в тому, що санкції ЄС забороняють компаніям роботу на сланцевих родовищах, але там не згадується про вапнякові поклади.

До введення санкцій у 2014 році Statoil і "Роснефть" стверджували, що розроблятимуть сланцеві родовища. Після 2014 року на сайтах компаній інформацію про проект змінили, тепер там повідомлялося, що компанії займуться розробкою вапнякових покладів нафти.

Як писав "Коммерсант", оскаржуючи в суді санкції ЄС, "Роснефть" вимагала уточнити поняття "сланцевий поклад". У компанії вважали, що не будь-яка нафта може вважатися сланцевою, а тільки та, яка містить кероген. Суд ЄС не прийшов до єдиної думки з цього приводу. Опитані Reuters геологи, однак, нагадують, що незалежно від складу нафти, і ту і іншу добувають за допомогою гідравлічного розриву, а це прямо забороняється санкціями.

Зараз British Petroleum очікує схвалення влади Великобританії, щоб почати працювати в Росії.

Дозвіл на роботу в Росії в обхід санкцій у влади США просила і компанія ExxonMobil. Вона, зокрема, хотіла бурити свердловини в Чорному морі. Мінфін США, проте, не дав їй такого дозволу.

Пізніше влада США оштрафували ExxonMobil на $ 2 млн за угоди з "Роснефтью". Контракти з главою російської компанії Ігорем Сечіним уклали в травні 2014 роки після введення санкцій.

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...

Частині українців стаж враховуватимуть по-новому: Які нюанси варто знати всім

субота, 4 травень 2024, 21:25

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт № 9453, який містить як позитивні зміни, так і ті, що ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам. Про це говорить у новому відео на Youtube-каналі «На пенсії» експерт Сергій ...