Ах, це свято: 15 способів уникнути стресу під час новорічних свят

Радійте життю!

Ах, це свято: 15 способів уникнути стресу під час новорічних свят

Планування новорічного та різдвяного свята – досить великий стрес для кожного, і тому 15 цінних порад фахівців допоможуть зберегти ваші нерви в нормі при підготовці до святкування, пишуть Патріоти України з посиланням на Business Insider.

Складіть план гри

Правильна організація урочистостей буде тримати вас у тонусі протягом всієї передсвяткової підготовки і не дасть можливості відчути труднощі, пов'язані з пошуком подарунка в останню хвилину, а також надасть більше часу для відпочинку з близькими та рідними.

Маючи під рукою список невідкладних і менш термінових справ, ви будете залишатися веселими і невимушеними, а також більш цілеспрямовано насолодитесь чарівництвом свята. Саме до такого висновку прийшов Ньюпорт, професор комп'ютерних наук і автор книги Поглиблена робота, яка виходить в січні. Без такого списку, як стверджує Ньюпорт, напружена робота здатна порушити вашу концентрацію. Тенденція пам'ятати незавершені завдання та аналізувати шляхи їх вирішення в мозку навіть отримала наукове пояснення – Ньюпорт називає її ефектом Зейгарника.

Глибоко дихайте

Найчастіше свята можуть бути настільки розпланованими, що важко згадати про таку найпростішу задачу, як правильне дихання. Але все ж корисно іноді відійти від натовпу або навіть кухні і глибоко зітхнути для того, щоб допомогти організму не впасти в стан стресу. Ідея полягає в тому, що потрібно зробити ваше дихання більш повільним і активувати режим релаксації організму з низьким кров'яним тиском і загальним поліпшенням самопочуття.

Зменшіть ваші очікування

В той час, як багато хто з нетерпінням чекає новорічних канікул або низки свят, саме реалістичні вимоги як ніщо інше допоможуть впоратися зі стресом в непередбачених ситуаціях. Ряд досліджень вказує на те, що саме завищені очікування від свят, як правило, затьмарюють їх проведення. У той же час, якщо не ставити собі завідомо високу планку, включаючи занадто багато фантазії при приготуванні страв або плануванні вільного часу – можна краще насолодитися компанією друзів і сім'ї.

Запам'ятайте ознаки стресу

Іноді для того, щоб перемогти ворога, його потрібно знати в обличчя. Деякі фізичні ознаки стресу краще свідомо виявити і запобігти, ніж потім боротися з ними. Американська психологічна асоціація включає в перелік подібних дратівливість, втому, головний біль, розлад шлунка, зміну апетиту, а також нервозність.

Прорахуйте бюджет

Згідно з дослідженням, гроші вважаються найбільш напруженим фактором для мешканців мегаполісів - навіть більше, ніж робота або сім'я. Щоб зберегти себе і бути в повній впевненості в завтрашньому дні, найкраще, що ви можете зробити для себе – бути реалістом у витратах на свята і не виходити за рамки власного бюджету. Саме такий нехитрий пункт позбавить вас від стресу і не виб'є вас із колії на протязі всього сезону.

Їжте і пийте з розумом

Найчастіше свята заповнені смачними частуваннями і продуктами, вживання яких досягає максимуму раз на рік. Саме переїдання та послідуючі йому дієти спричиняють сильний вплив на організм.

Звичайно ж, обмежувати себе в певних продуктах під час бенкетів – недозволена розкіш, але розумний баланс вседозволеності з нежирним м'ясом, свіжими фруктами, овочами, а також продуктами з цільного зерна допоможе вам вийти з новорічного та різдвяного калейдоскопа з мінімальними втратами для організму.

Також вчені підкреслюють, що надмірне вживання алкоголю не менш стресове для організму, ніж переїдання. В таких ситуаціях вони радять звернутися до прекрасного коктейлю гоголь-моголь, що допомагає досить швидко відновити сили.

Частіше смійтеся

Час, проведений з родиною і друзями, дарує нам безліч, як хороших, так і поганих спогадів. І щоб перших було значно більше – частіше смійтеся, щоб впоратися зі стресом і хвилею емоцій. Дослідники університету Сетон Хол виявили, що найменш схильними до стресу були студенти, які боролися зі стресом за допомогою йоги, читання і сміху. Тому останнім – кращий спосіб радісно провести вихідні і залишити в пам'яті тільки чудові емоції.

Більше спілкуйтеся з друзями

Розмова – відмінний спосіб полегшити стрессовий стан напередодні свят. Професор психології Шелдон Коен з Університету Карнегі-Меллона стверджує, що найчастіше причиною стресу саме в цей період стають незавершені емоційні справи.

«Протягом року друзі стають вашою опорою в момент виникнення неприємних ситуацій – вони забезпечують матеріальну допомогу, емоційну підтримку, і, звичайно ж, дають поради, які допомагають вам впоратися зі стресом», - стверджує Коен.

Крім того, згідно з опитуванням Американської психологічної асоціації, проведеним в 2014 році, 43% суспільства помічають збільшення стресового стану в ті моменти, коли їм не до кого звернутися за підтримкою.

Слухайте музику

Найчастіше один із наслідків стресу – високий кров'яний тиск. Щоб знизити його показники - слухайте музику. Численні дослідження довели, що прослуховування заспокійливих звуків природи чи класичної музики Бетховена, Моцарта, Верді може знизити кров'яний тиск. Також на конференції Британського товариства було доведено, що від музики поп або хіп-хоп краще відмовитися, так як вона впливає на серцевий ритм і може збільшити його. А це, в свою чергу, також загрожує наближенню до стресового стану.

Порадьтеся з психологом

Звучить дивно, але саме порада психолога – іноді краще, ніж ви можете собі допомогти в стресових ситуаціях. Результати недавнього дослідження показали, що близько третини населення планети не обговорювали способи управління своїм стресом з лікарем, хоча саме він – найбільша проблема громадського здоров'я.

Якщо ви відчуваєте, що нервозність не покидає вас, або ж ви на порозі стресового стану, консультація з лікарем – хороший спосіб підготуватися до святкових заходів в найкращому настрої.

Вирішуйте дрібні проблеми відразу

Для тих, хто хоче навчитися керувати своїм стресом, потрібно спробувати вирішувати всі щоденні стреси відразу ж після їх виникнення. Якщо ви будете ігнорувати або погано керувати щоденними каталізаторами нервозності – вони можуть створити вогнище хронічного стресу, який найчастіше проявляється саме в підготовці до важливих заходів.

Тому навіть у період підготовки до свят не відкладайте дрібні неприємності на потім, щоб не зустрітися з ними «в лоб» в самий невідповідний момент.

Влаштуйте перерву в спілкуванні з людьми

Будемо відверті – не завжди спілкування з людьми, які вам малоприємні, легко припинити. Особливо якщо це члени сім'ї. У новорічні та різдвяні свята сімейне застілля – досить поширена традиція і іноді обмеження зустрічей з ними – найкращий подарунок для себе.

Це не означає, що потрібно зовсім відмовитися від спілкування з родичами, але щоб уникнути стресу краще дотримуватися кількох простих правил. Приміром, приділяти на спілкування з окремими людьми не більше 15 хвилин або ж час від часу дозволяти собі переключитися – наприклад, допомогти на кухні або ж пограти з дітьми.

Відпочивайте після вживання їжі

Існує думка, що немає нічого краще, ніж трохи поспати після рясної трапези. І цей спосіб проведення часу іноді дуже навіть непоганий. У дослідженнях, проведених кількома компаніями, було доведено, що, наприклад, глибокий сон після бурхливого свята зменшує рівень кортизолу – загальновідомого «гормону стресу». І якщо з причини активності вам не вдасться вдосталь поніжитися в ліжку, то невеликий відпочинок в перервах між урочистостями – прекрасна йому альтернатива.

Рухайтеся повільніше

Не секрет, що ендорфіни в організмі допомагають нам відчувати себе щасливіше. Хороший спосіб збільшити їх кількість – невеликі піші прогулянки. Після довгого застілля або ж активного дня в компанії людей – це маленьке задоволення допоможе вам зробити день ще краще, а свято – ще приємніше.

Висипайтеся

Хороший сон має вирішальне значення для зосередженості і гарного самопочуття протягом дня. Дослідниками було проведено невелике опитування: 53 дорослих людини з хорошими показниками здоров'я брали участь протягом кількох тижнів в когнітивних тестах з високим рівнем напруги. Тести надавалися ввечері, напередодні сну. Так група, позбавлена повноцінного сну, виявляла більше занепокоєння і гніву, ніж та, де якість сну була на належному рівні. Це привело дослідників до висновку, що позбавлення сну знижує нашу терпимість стресу і робить нас більш схильними до нього протягом дня.

Саме тому перед плануванням свят не забудьте внести в список перший пункт – здоровий і повноцінний сон.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...