Активіст, який дістав першу групу інвалідності через поранення на Майдані, дав свідчення на суді проти екс-беркутівців

Куля калібром 7,62, випущена з боку, де на той момент перебував "Беркут", влучила Роману Качану у лівий бік і вийшла наскрізь справа, зачепивши хребет у попереку.
Роман Качан. Фото: соцмережі.

28 листопада Святошинський районний суд Києва продовжив засідання щодо п'яти екс-беркутівців, яких обвинувачують у масовому вбивстві активістів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Суд заслухав свідчення потерпілого Романа Качана – активіста Євромайдану, який дістав важке поранення від кулі снайпера. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН", передають Патріоти України.

Під час Революції гідності Качану було 18 років. Він уперше приїхав до Києва з міста Радехів (Львівська область) за день до масового розстрілу активістів на Інститутській, охороняв барикади в центрі площі, ночував у Київській міській держадміністрації, а приблизно о 5.00–6.00 20 лютого його розбудили побратими з криками, що "Беркут" на Майдані почав стріляти.

За словами активіста, він негайно попрямував до барикад на Інститутській. "Я був біля мосту, уже з'явився "Беркут", з'явилися хлопці в чорному, з автоматами, в одного була снайперка, вони стріляли в наш бік. У них жовті пов'язки були. Вони стояли біля Жовтневого палацу", – розповів Качан, додавши, що як тільки силовики пустили газ, він відступив до Майдану, тому що "не було чим дихати".

За словами Качана, один із чоловіків у чорному і з жовтими пов'язками на плечі, який був поряд із силовиками, лежав і цілився в мітингувальників зі снайперської гвинтівки. Потерпілий також додав, що разом з іншими активістами почав підніматися вгору по Інститутській, пройшов повз готель "Україна", а біля верхнього виходу з метро "Хрещатик", де зараз стоїть пам'ятник Небесній сотні, у нього з лівого боку вистрілив снайпер.

"Коли поруч зі мною якийсь хлопець упав, я хотів забігти за арку сховатися, але не встиг, у мене снайпер вистрілив. Біля сходинок почув постріл, відчув струм у тілі, не зрозумів, що сталося, упав. Відчуття струму було дуже сильним, я почав кричати: "Допоможіть!". До мене підбіг якийсь хлопець, тягнув через кущі до готелю", – розповів Качан, додавши, що коли відчув різкий біль у спині, у нього відмовили ноги.

За даними слідства, поранення Качан дістав у проміжку між 9.40 і 9.55. Куля калібром 7,62, випущена з боку, де на той момент перебував "Беркут", влучила Качану у лівий бік і вийшла наскрізь справа, зачепивши хребет у попереку.

Першу медичну допомогу потерпілому надали волонтери Майдану в готелі "Україна", а вже через кілька днів Качана прооперували в Польщі, де він провів чотири місяці, намагаючись заново навчитися ходити. Після реабілітації Качан дістав першу групу інвалідності.

Адвокати затриманих беркутівців наполягають, що ні у свідченнях потерпілого, ні в матеріалах справи за цим епізодом прямих доказів вини саме їхніх підзахисних немає. Наступне засідання Святошинського суду призначено на вівторок, 5 грудня, об 11.30.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...