Авіасвіт-XXI: У Києві на авіасалоні представили найбільший модифікований безпілотник (фото)

Машина оснащена високоточними відеокамерами і тепловізорами. Це дозволяє їй виконувати розвідувальні завдання над окупованою територією з висоти 1,5-2 кілометри.

Фото:Факты

На XI міжнародному авіаційному салоні "Авіасвіт-XXI", що відкрився 9 жовтня в Києві, розробники представили нову модифікацію найбільшого безпілотника з тих, що використовуються на фронті PD-1AF (довжина майже один метр, вага 215 кілограмів). "Розробку першої версії безпілотного літака ми почали в кінці 2014 року - на кошти, зібрані відомим волонтерським фондом People's Projeсt ( «Народний проект»), - розповів технічний директор підприємства «Укрспецсистемс» Олександр Чендеков, зазначають Патріоти України.

- З 2016 поставляємо безпілотники на фронт. Постійно їх удосконалюємо. На цьогорічному міжнародному авіасалоні представляємо нову версію крилатої машини. Бачите, на крилах встановлені чотири невеликих мотора з гвинтами? Завдяки їм безпілотник злітає, як вертоліт - без розбігу. Але це не єдиний варіант старту, піднятися в повітря машина може і як будь-який інший літак, розбігшись по злітній смузі. Крім того, наш БПЛА можна відправити в політ за допомогою катапульти.

- Як довго він може перебувати в повітрі без посадки?

- До 10 годин. Це досить багато. Літаку під силу подолати на одному заправленні паливом (бензином) близько 400 кілометрів. Ось тільки віддалятися від оператора далі, ніж на 100 кілометрів не може - через обмежені дії системи управління.

Наша машина оснащена високоточними відеокамерами і тепловізорами. Це дозволяє їй виконувати розвідувальні завдання над окупованою територією з висоти 1,5-2 кілометри.

- Із землі її не видно?

- Так, помітити практично неможливо. Почути - теж. Однак були випадки, коли ворог підбивав наші безпілотники. Для цього він використовував зенітно-ракетні комплекси - зі стрілецької зброї потрапити в цей літак, мабуть, навіть снайперу не під силу. Основні версії причин того, що російські найманці виявили кілька наших літаючих розвідників - робота агентури ворога (зрадники могли відстежити запуск літака, повідомити про це за лінію фронту) і радіоперехоплення.

- З чого зроблений ваш літак?

- З легкого і дуже міцного композитного матеріалу - просоченої смолою склотканини.

- Ці безпілотники можуть нести на борту зброю?

- Теоретично так. Але зараз використовуються виключно в розвідувальних цілях. Вантажопідйомність літака невисока, тому зброя на нього встановлюється легка, високоточна.

Джерело: Факты

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...