Бабченко і Муждабаєв є пішаками в шаховій партії, в якій навряд чи можна зрозуміти, хто якими фігурами ходить. А Захід надто наївний, - журналіст

Владі у Києві поки погано вдається переконливо представити свою версію: що інсценування вбивства було необхідним для захисту російського журналіста, оскільки в справі замішаний Кремль.

Муждабаєв і Бабченко. Ілюстрація:KP.UA

Все змінилося в новому житті журналіста Аркадія Бабченка, вбивство якого інсценували 29 травня українська влада. Про це пише журналіст Huffington Post Deutschland Борис Райтшустер, зазначають Патріоти України.

Зараз Бабченко живе в Києві, в секретному місці, ізольованому від зовнішнього світу. Журналіст розповідає про свою зустріч з Бабченком, яка пройшла в повній конспірації, в безлюдному місці за межами Києва. «Рослий ветеран війни здається безсилим. Виснаженим. Тривожним», - описує Райтшустер свого співрозмовника.

«Я боявся за своє життя», - розповів Бабченко, зазначивши, що перед ним стояв вибір: або співпрацювати зі спецслужбами, або дати себе застрелити. Українські спецслужби наполягали на інсценування вбивства і запевнили Бабченка в тому, що тільки так можна зловити замовника і запобігти подальшим вбивства, передає Райтшустер. Бабченко розповів автору подробиці, проте попросив не писати про них в публікації, оскільки під час слідства Бабченко не може розголошувати деталі справи.

«Бабченко, який брав участь в обох чеченських війнах, завжди був небагатослівним. Однак тепер він став ще мовчазнішим», - зауважує Райтшустер.

Поки Бабченко приречений на мовчання, його близький друг і колега Айдер Муждабаєв дещо розповідає. За словами Муждабаева, влада дала Бабченку прослухати запис телефонних розмов, в яких замовник вимагає його вбити. Також співробітники українських спецслужб показали Бабченку фотографії з ним і його дружиною, які були тільки у московських відомств, передає автор.

Аркадій ще живий тільки тому, що замовник вибрав виконавцем саме таємного інформатора українських спецслужб, який одразу ж поінформував про це владу, вважає Муждабаєв.

Сам Муждабаєв теж живе в стресі. Українська влада повідомила йому, що він також знаходиться під прицілом замовника з Москви, яким, на їхню думку, є підприємець В'ячеслав Пивоварник. «Я перебуваю на самій верхівці смертельного списку, - каже Муждабаєв. - Цей список був як меню: ляльководи в Москві вибирали з нього собі жертву, яку вважали підходящою».

Муждабаєв є одним з найрадикальніших критиків Путіна. Російського президента він називає «хрещеним батьком» і говорить про мафіозну державу. Це робить його об'єктом ненависті для російського пропагандистського апарату, зазначає Райтшустер. На відміну від багатьох спостерігачів на Заході і деяких на Україні, у Муждабаєва немає сумнівів у тому, що смертельний список, в який входять імена 47 осіб, є справжнім і що його життя справді в небезпеці.

Муждабаєва на кожному кроці супроводжує і охороняє офіцер поліції, навчаючи його, як повинна поводитися людина, життя якої знаходиться під загрозою. Наприклад, як можна проконтролювати, чи були чужі в квартирі: «Потрібно залишати двері в певному положенні або, наприклад, вішати фіранку в якості позначки», передає видання.

Муждабаєв обурений тим, що Захід не звертає уваги на знущання, яким піддаються люди в окупованому Криму - арештам, побиттю, тортурам. Він часто чує, що Крим «завжди був російським». «Що за нісенітниця! Це наша батьківщина, кримських татар», - каже Муждабаєв. На його думку, Захід наївний і в оцінці справи Бабченка.

«Тим не менш, владі у Києві поки погано вдається переконливо представити свою версію: що інсценування вбивства було необхідним для запобігання подальших злочинів, що вони тільки так могли захистити Бабченка, що в справі замішаний Кремль. Ясно поки тільки те, що нічого не ясно. І що замішані журналісти, такі, як Бабченко і Муждабаєв, є жертвами: пішаками в шаховій партії, в якій навряд чи можна зрозуміти, хто якими фігурами ходить", - констатує Райтшустер.

Джерело: Главком

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...