Бабусі відпочинуть: Disney навчає нейронні мережі складати правильні дитячі казки

Нейронні мережі, що імітують процеси навчання в мозку людини, здатні розпізнати серед безлічі текстів, ті, які більше сподобаються людям.

Ілюстрація: ЖЖ

"Незабаром діснеївські іграшки зможуть самі вибирати, яку казку розповісти дитині на ніч. І навіть зможуть складати казки самі. Ну можливо, не так уже й скоро", - пише Олексій Бондарев для "Нового времени", повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Але що точно може трапитися в найближчому майбутньому, то це певна автоматизація процесу відбору текстів, що надходять від авторів-початківців. Титанічну працю, яка сьогодні лягає на плечі людей-редакторів студії Disney, зможуть взяти на себе боти.

Дослідники з Disney Research (дочірньої компанії знаменитої кіностудії) спільно з вченими з Массачусетського університету опублікували результати свого дослідження.

Робота показує , як нейронні мережі, що імітують процеси навчання в мозку людини, здатні розпізнати серед безлічі текстів, ті, які більше сподобаються людям.


Disney Research займається створенням нових технологій, які можуть змінити шоу-бізнес

Disney Research займається створенням нових технологій, які можуть змінити шоу-бізнес

Теоретично це означає, що в майбутньому боти зможуть вибирати казки, які викликають у дітей найбільший емоційний відгук.

За словами авторів роботи, це перше масштабне дослідження на цю тему.

"Наші нейронні мережі домоглися певного успіху в прогнозі популярності текстів", - розповідає Бойанг Альберт Лі з Disney Research.

За його словами, поки що складно використовувати ботів для того, щоб передбачити переможців у літературному конкурсі, але досягнуті успіхи дозволяють зрозуміти, в якому напрямі повинні здійснюватися подальші дослідження.

Методика навчання

Масив інформації для навчання ботів був створений за допомогою сайту Quora і його аналогів в інтернеті. Ці сайти збудовані за простим принципом – одні користувачі задають запитання, а інші відповідають на них. Дослідники використовували масив з більш ніж 28 тис відповідей, для того щоб навчити ботів розуміти цінність текстів.

Це було зроблено в такий спосіб. Користувачі таких сервісів не тільки задають запитання і відповідають на них, а й голосують за найбільш правильні і змістовні відповіді. Саме орієнтація на відповіді, які отримують максимальне число голосів, допомогла дослідникам навчати ботів розрізняти правильну інформацію.

Безумовно, якість історії – суб'єктивна категорія, тому кількість голосів у відповідей служила "швидкою підказкою" для пошукових роботів.


Disney планує використовувати ботів для сортування текстів, а в майбутньому можливо - і для їх написання

Disney планує використовувати ботів для сортування текстів, а в майбутньому, можливо, і для їх написання

Крім того, за словами дослідників, Quora та інші подібні сайти часто містять відповіді, написані у вигляді історій, що дуже добре підходило для цілей експерименту.

Вчені створили три нейронні мережі, які працювали спільно. Одна ділила історію на фрагменти. Друга оцінювала, як ці фрагменти поєднуються між собою. І третя – оцінювала історію взагалі.

Таким чином, бот, котрий використовував всі три мережі, міг зробити висновки про те, які чинники відрізняють хорошу історію від всіх інших.

Тести для ботів

Щоб перевірити, наскільки добре боти засвоюють уроки, вчені створили простий тест.

Вони пропонували роботам самостійно оцінити, скільки голосів набере на Quora та чи інша відповідь на запитання, щоб визначити, чи можуть боти передбачати популярність історій.

Експерименти показали, що нейронні мережі краще справляються з цим завданням, ніж технології машинного навчання, випробувані раніше.

"Здатність передбачати, як буде сприйнята та або інша історія, є ключовою для створення власних історій", - стверджує віце-президент Disney Research Маркус Гросс, натякаючи на те, яке майбутнє він прогнозує для пошукових роботів.

Щоб оцінювати якість історії, штучний інтелект повинен розуміти текст, пояснює він. А для того, щоб створювати свої тексти, боти повинні вміти оцінювати їх якість.

Але написання своїх власних текстів ботами – завдання дуже віддалене. Поки мова йде лише про створення технології, яка дозволить роботам оцінювати якість текстів, щоб допомагати редакторам сортувати вхідні рукописи.

На думку Девіда Нілда, оглядача ScienceAlert, до цієї методики є ряд питань. Найголовніше з них – чи можна вважати відповіді на Quora аналогами реальних історій. Наприклад, художніх.

Також Нілд зазначає, що дослідження поки що не було рецензовано незалежними вченими.

Проте, оглядач вважає це дослідження дуже цікавим. "Це приклад того, якими чином просунуті технології штучного інтелекту, які здатні в короткий час обробляти величезні масиви даних, можуть стати основою для систем, що функціонують подібно до людського мозку", - констатує Нілд.

Можливо, майбутнє видавничого бізнесу і книговидання вже скоро будуть визначати машини, вважає оглядач Том Пратт.

Поки що складно собі уявити, що студія почне вибирати сценарії для казок або мультфільмів за допомогою ботів, погоджується оглядач Engadget Роб Лефевр.

"Будемо сподіватися, що дослідники знайдуть спосіб навчити ботів оцінювати історії не тільки за їх популярністю, а й за якістю, - іронізує він. - Адже нам і справді не потрібні ще одні Трансформери ".

Інші чудеса

Дослідницький підрозділ Disney Research часто потрапляє в новини IT-індустрії з унікальними розробками.

В останні роки на гроші кіностудії були розроблені анімація мови в реальному часі, розділена доповнена реальність і технологія проектування облич для виступів артистів наживо.

Анімація мови дозволяє позбутися ручної праці при озвучуванні мальованих персонажів мультфільмів.

Вишукування Disney Research також допускають спільне використання засобів доповненої реальності двома людьми одночасно.

А нова технологія проектування облич дає можливість уникнути тривалої процедури нанесення гриму перед живими виступами. Ну принаймні, для виконання якої-небудь п'єси жахів така технологія точно підійде".

Нагадаємо, у Японії роботи ставитимуть людям діагнози.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...