"Бачу духовне відродження України після безбожницького режиму": Філарет привітав українців з Різдвом та поділився думками про війну, Бога та УПЦ КП

Відродження Філарет бачить в тому, що зараз йде неоголошена війна на сході. І люди помирають. А чому вони помирають, що їх штовхає на смерть? Любов до своєї Батьківщини, до своєї рідної землі, до своєї сім’ї, до свого народу.

Патріарх Філарет. Фото: ЖЖ.

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет в ефірі "Радіо Свобода" привітав усіх християн з Різдвом Христовим і поділився своєю точкою зору на ситуацію в Україні і, зокрема, військові дії на Донбасі, передають Патріоти України.

"Відродження України я бачу в тому, що ось зараз йде неоголошена війна на сході. І люди помирають. А чому вони помирають, що їх штовхає на смерть? Любов до своєї Батьківщини, до своєї рідної землі, до своєї сім’ї, до свого народу. Добро це чи ні? Любов це чи це не любов, якщо людина віддає своє життя за благополуччя свого народу? Лобов. Бо Христос сказав: ніхто не має більшої любові, як той, хто покладе душу свою за друзів своїх. А вони життя своє віддають за свій народ. Це одне.

Друге – це вияв волонтерського руху, коли допомагають постраждалим, біженцям, які потребують допомоги. Чому людина допомагає іншій, невідомій? А тому, що співстраждає. А співстражання є виявом любові. І тому я й кажу, що духовне відродження в Україні є. І завдяки цим, випробуванням, які Господь опустив на Україну", - сказав владика.

Він також пояснив, чому народ більше довіряє армії, ніж депутатам Верховної Ради. За його словами, армія служить українському народу, тому і довіри більше. Говорячи про перспективи церковного миру в Україні, патріарх сказав, що незабаром у нас буде одна помісна церква і церковний мир.

"Коли буде одна помісна церква, буде і церковний мир. А помісна церква одна обов’язково буде. Чому буде? А тому, що буде держава. Буде держава, то повинна в цій державі бути і одна православна церква, а не декілька православних церков. Тому ми і віримо.

І зараз процес об’єднання вже почався. Вже багато віруючих Московського патріархату переходить у Київський патріархат. Чому вони переходять? Тому що бачать, що Київський патріархат – це дійсно є українська церква, яка захищає українську державу, український народ і українські інтереси. Тому єдина церква обов’язково буде", - підкреслив патріарх Філарет.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...