Бізнес-партнер друга Путіна: Стало відомо, хто керуватиме Кузбасом після трагічної пожежі у Кемерово

Сергій ​Цивільов народився у Маріуполі, однак майже все життя прожив в РФ, де й робив кар'єру.

Сергій Цивільов. Фото:Гордон

1 квітня, через тиждень після пожежі в торговому центрі «Зимова вишня», в якому загинули не менше 64 людей, губернатор Кемеровської області Аман Тулєєв подав у відставку. Тимчасово виконуючим обов'язки губернатора став його 56-річний заступник Сергій Цивільов - колишній військовий і бізнес-партнер друга Путіна Геннадія Тимченко. Про це пише Медуза, передають Патріоти України.

Про те, що саме Цивільов змінить Тулєєва на чолі Кузбасу, почали говорити ще на початку березня, коли підприємець вперше став чиновником і зайняв пост віце-губернатора регіону, до якого до цього не мав жодного відношення.

Сергій Цивільов - колишній військовий. Уродженець українського Маріуполя (тоді місто ще називався Жданов), Цивільов закінчив військово-морське училище імені Нахімова в окупованому нині Севастополі і служив на флоті до 1994 року, досягнувши звання капітана 3 рангу. Друга вища освіта у чиновника економічна - у 1999 році він закінчив в Петербурзі місцевий Університет економіки і фінансів за спеціальністю «Фінанси і кредит». Паралельно з навчанням Цивільов працював головою служби безпеки петербурзької філії банку «Аерофлот», який в 1997 році збанкрутував.

У 1997 році Цивільов разом з братом Валерієм та Ігорем Соболевським створив в Петербурзі юридичну фірму «Нортек», яка проіснувала 15 років. Прізвище, ім'я та по батькові партнера Цівілевих по «Нортек» повністю збігаються з даними однокурсника Володимира Путіна і колишнього заступника голови Слідчого комітету РФ Ігоря Соболевського, якого згадували в своїх телефонних розмовах члени так званого тамбовського ОЗУ.

На початку 2010-х років Сергій Цивільов зацікавився гірничодобувним бізнесом. У 2012 році він став заступником голови ради директорів групи «Колмар» - в тому ж році «Інтегро», що належить Михайлу Прохорову, продала її контрольний пакет структурам Геннадія Тимченко, мільярдера і близького друга Володимира Путіна. Зараз компанія Volga Group, яка об'єднує активи Тимченко, володіє 30% «Колмар»; інші 70% до відходу на держслужбу належали Сергію Цивільову. Займається компанія видобутком вугілля - в першу чергу в Якутії; її виручка може становити близько 4 мільярдів рублів на рік.

У 2014 році Сергій Цивільов став гендиректором «Колмар». Своїми досягненнями на чолі компанії Цивільов пишався - він охоче розповідав пресі про те, як створює в регіоні робочі місця, розвиває індустрію і запускає соціальні програми.

Спілкувався на новій роботі Цивільов і з Володимиром Путіним. У вересні 2016 року президент зустрічався з далекосхідними «перспективними інвесторами» в рамках Східного економічного форуму у Владивостоці. На зустрічі Цивільов просив підтримати спільні проекти «Колмар» з японськими компаніями.

27 лютого 2018 року Цивільов зустрівся з Путіним вже в Кремлі - і виклав йому коротку новітню історію «Колмар». «Ми почали в 2014 році практично з нуля, а на сьогодні ми вже маємо шахту, розріз, одну збагачувальну фабрику в роботі, другу закінчимо через місяць», - доповідав бізнесмен, обіцяючи добути за 2018 рік 6,5 мільйона тонн вугілля (в півтора рази більше, ніж в 2017-м).

«Починали ви з досить скромних позицій, і за досить короткий період часу мали солідні результати», - зазначив Путін. Через три дні, 2 березня, Цивільов був призначений віце-губернатором Кемеровської області. Тоді ж російські ЗМІ повідомили, що саме Цивільов змінить Амана Тулєєва на посаді глави Кузбасу після президентських виборів 18 березня.

У січні 2018 року Цивільов викупив 30% акцій компанії у Андрія Бокарева, який, в свою чергу, придбав свої акції «Колмар» у швейцарській енергетичної торгової компанії Gunvor, співвласником якої до введення американських санкцій в 2014 році був той же Геннадій Тимченко. Саме Бокарев - єдиний, хто пов'язував Цівільова з Кузбасом до його недавнього призначення в адміністрацію Кемеровській області: колишній акціонер «Колмар» також є головою ради директорів «Кузбасрозрізвугілля», другий компанії в Росії за обсягом видобутку вугілля.

Свій бізнес після приходу на держслужбу Цивільов передав родичам - контрольний пакет «Колмар» тепер належить його дружині, а управляє компанією брат і давній партнер чиновника Валерій Цивільов.

Після пожежі в «Зимовій вишні» саме Цивільов - разом з іншим віце-губернатором Володимиром Черновим - взяв на себе спілкування з родичами. 27 березня на стихійному мітингу, який зібрався на площі біля адміністрації Кемеровської області, Цивільов і Чернов кілька годин спілкувалися з його учасниками, обіцяючи компенсації постраждалим і об'єктивне розслідування причин пожежі.

Зокрема, в ході мітингу саме Цивільов дорікнув Ігорю Вострікову, що втратив у пожежі дружину, сестру і трьох дітей, в тому, що він «піариться на трагедії», - а через деякий час став на одне коліно і попросив вибачення у потерпілих. Згодом у розмові з кореспондентом «Комерсанта» Андрієм Колесниковим Цивільов заявив, що «коли нападають [на чиновників], це повинно припинятися», а також назвав мітинг «спробою дискредитації влади».

У своєму першому зверненні до жителів Кузбасу на посаді губернатора Цивільов теж говорив в основному про «Зимову вишню». Він заявив, що зробить все для того, щоб винні у пожежі «понесли найсуворіше покарання», а також запевнив, що реалізує «всі ініціативи та рішення щодо розвитку регіону».

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...