Боялися, що вона виграє "золото": У Росії намагалися підставити з допінгом біатлоністку збірної України

Росіяни хотіла перемоги за будь-яку ціну.

Віта Семеренко. Фото: Факти - ICTV.

Колишній заступник міністра спорту Росії Юрій Нагорний вимагав підмінити допінг-пробу Віти Семеренко, щоб підставити біатлоністку збірної України. Шокуючі подробиці резонансного скандалу повідомив екс-глава Московської антидопінгової лабораторії і інформатор Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Григорій Родченков, передають Патріоти України.

"Так, Нагорний хотів виграти за будь-яку ціну. Коли ми змогли розкрити пляшки з непідготовленими зразками допінгу, він хотів це використовувати зовсім інакше. Я був в шоці. Він запитав мене, чи можемо ми зробити чистий допінг-тест позитивним. Це було абсолютно неприйнятно для мене", - заявив Родченков німецькому телеканалу ARD.

Інформатор WADA зазначив, що ніколи не перетворював нормальну допінг-пробу на позитивну. "В квітні 2013 року в нас була біатлонна гонка в Москві. Нагорний віддав наказ російському антидопінговому агентству (РУСАДА) взяти зразки Віти Семеренко. Незалежно від того, де вона була. Він знав номер, номерний код своїх пробних пляшок і запитав мене, чи можемо ми це зробити. Чи можемо ми відкрити пляшки із зразками і замінити вміст допінг сечею. Я був абсолютно приголомшений. До тих пір я перетворив сотні або, можливо, тисячі позитивних зразків допінгу в негативні, але ніколи не навпаки. Ви можете собі це уявити? За 20 років ніхто ніколи не просив мене робити негативні допінг-проби позитивними, але Нагорний хотів цього", - сказав Родченков.

Він зазначив, що відмовився підставляти Семеренко, оскільки обман міг дуже швидко спливти назовні. "Звичайно, я сказав йому, що вона топ-спортсмен, і ми не можемо просто маніпулювати її сечею. Уявіть собі, що у нас є позитивний результат в Москві, але через два дні її перевірять міжнародні допінг-контролери. І якщо її проба чиста - як ви поясните, що в Москві позитивний допінг, а через два дні спортсмен чистий? З такою дією ми могли б підірвати весь сочинський проект. Я переконав Нагорного, що це буде небезпечна ідея і неправильний шлях. Нарешті, він погодився зі мною. Але він очікував і побоювався, що українка в Сочі виграє "золото", а Росія посяде друге місце. Це було в жовтні 2012-го, коли ми обговорили план медалей на Сочі-2014", - резюмував Родченков.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...