Були піаністи, стали чекісти: В Московському кадетському музичному корпусі відкрито гурток «Юные программисты ФСБ России» задля протистояння "всіляким укропам"

Керівник гуртка заявив, що проект створений для того, щоб "протистояти всяким "укропам", бидлу, всім тим, хто підтримує американський спосіб життя, протистояти “п’ятій колоні", ворогам сучасної Росії.
Підлітки вчаться бути хакерами та "протидіяти хакерам та любителям США". Фото: Медуза.

Російські силові структури не обмежуються набором солдатів, студентів і програмістів в кібервійська. Як з’ясував спецкор «Медузи» Данило Туровський, в Московському кадетському музичному корпусі існує гурток «Юные программисты ФСБ России», створений ветераном бойових дій, який проголошує своєю метою підготовку IT-фахівців для силових структур. Співробітники Федеральної служби безпеки регулярно спілкуються з учасниками гуртка і читають їм лекції, передають Патріоти України.

У листопаді 2016 року видання розповідало, як влаштовані російські кібервійська і спеціальні «наукові роти», які повинні стати їх основою. Ці роти з’явилися після того, як міністр оборони Сєргєй Шойгу порівняв кібератаки зі зброєю масового ураження і закликав почати «велике полювання» на молодих програмістів в технічних вузах.

Молодих програмістів для служби в кібервійськах, можливо, починають готувати ще в школах. У Московському кадетському музичному корпусі (школа № 1770) недалеко від «Коломенської» з 2015 року працює проект «Юные программисты ФСБ России» – гурток, в якому займаються школярі 9-11-х класів.

Його організував вчитель інформатики Сєргєй Єпіфанцев. Він вказував, що проект створений для того, щоб «протистояти всяким “укропам”, бидлу, всім тим, хто підтримує американський спосіб життя, протистояти “п’ятій колоні”, ворогам сучасної Росії», а його учні будуть «стояти біля витоків нової російської IT -індустрії, вільної, за висловом російського президента, від іноземного програмного забезпечення ». Єпіфанцев писав, що займається «підготовкою майбутніх фахівців в області інформаційних технологій для силових структур».
«Юные программисты ФСБ России» створені за участю прикордонного музею ФСБ Росії і Центрального музею збройних сил – для них у 2015 році учні створювали програмне забезпечення. Заступник директора ЦМВС полковник Владімір Афанасьєв підтверджував, що вони підтримують проект. Куратор «Юных программистов ФСБ России» Сєргєй Єпіфанцев докладно фіксує їх навчання, участь в конференціях і змагання з інформаційної безпеки, в яких команди часто повинні швидко що-небудь зламати.
В докладній презентації, що розміщена на сайті кадетського корпусу, розповідається, що «Юные программисты ФСБ России» в рамках курсів з основ інформаційної безпеки вивчають, як встановлювати і використовувати вразливе програмне забезпечення, як робиться DDoS-атака, а також перебір паролів до поштових скриньок, уразливості публічного вайфая (на прикладі вайфая в московському метро) і радіоперехоплення телефонних переговорів (в тому числі за допомогою дронів). Ці дослідження вони з лютого 2017 року проводять спільно з кафедрою комп’ютерних систем і технологій МІФІ.
На шкільних CTF в листопаді 2016 року у факультеті обчислювальної математики і кібернетики МГУ «Юные программисты ФСБ России» зайняли 16-е і 18-е місця з 89 можливих; команди виступали під назвами Viv0n і Bullet Club.
В кінці грудня 2016 року «юні програмісти» брали участь в конкурсі Московської школи CTF, на яку прийшли у військовій формі. Вони зайняли четверте місце. Хакер і постійний учасник CTF сказав, що такі заходи – головне місце, де фахівці з інформаційної безпеки пропонують роботу в спецслужбах: до хакерів підходять в перервах, роздають буклети, звуть приїхати поговорити.

Змагання, в яких брали участь «Юные программисты ФСБ России», проводилися за підтримки Центру спеціальних розробок Міноборони, куди, за словами співрозмовників «Медузи», найчастіше звуть на роботу фахівців з інформаційної безпеки. Міноборони створив ЦСР в 2014 року, співробітники до нього шуклося серед випускників технічних вузів, у вакансіях вказувалося, що найбільше в ЦСРЕ Міноборони потрібні співробітники для аналізу експлойтів (програми для проведення комп’ютерних атак) і «реверс-інжиніринг» (дослідження механізмів роботи програм і пристроїв для їх подальшого відтворення). Співрозмовник «Медузи», якого звали на роботу в ЦСР, розповів, що умовити піти працювати в спецслужби вдається небагатьох хакерів і фахівців з комерційних компаній, тому що вони часто не хочуть, щоб їм обмежували виїзд за кордон.

На сайті кадетського корпусу вказано, що після змагань в грудні 2016 року «Юные программисты ФСБ России» в неформальній обстановці поспілкувалися зі співробітниками ФСБ, які «високо оцінили підготовку учнів» і «визнали [їх] перспективними для підвищення обороноздатності Росії від кіберзлочинів і кібератак». Для розповіді про діяльність проекту Єпіфанцев зареєстрував сайт з доменом fsb.ru.com. На головній сторінці стоїьть його фотографія на тлі герба ФСБ; там же опубліковано посилання на презентацію проекту, в якій розповідається про співпрацю з Міноборони і ФСБ.

В кінці січня 2016 рік «Юным программистам ФСБ России» прочитав лекцію сучасні війни співробітник ФСБ Олег Кржижановскій. «Війна вже йде! – заявив він відразу. – Як мінімум на двох фронтах, тому що на Україні і в Сирії беруть участь наші військовослужбовці». Після цього розповів школярам, що «якщо ізолювати 30 наймогутніших євреїв, то війни припиняться», а більшістю процесів в світі керують корпорації на кшталт General Motors, Shell, Coca-Cola, McDonald’s.

«Що взагалі таке війна? У нас спрацьовує стереотип: танки, піхота, штикова атака, окопи. Але війни суцільного фронту більше не буде. Зараз в оборот входить термін «гібридна війна». Це що – як ви думаєте? »- запитав Кржижановскій. «Це кібернетична війна за допомогою інтернету. Можна зламувати сайти іншої держави, дивитися інформацію звідти, використовувати її проти них», – сказав один з «юних програмістів». «Правильно!» – сказав викладач. «Ще – коли підміняють ідеї за допомогою ЗМІ, – запропонував інший школяр. – Або коли за допомогою мітингів, які влаштовують шпигуни, підводити народ, щоб він скинув свій уряд». «Правильно, додамо сюди ще теракти як засіб розхитування суспільства, – сказав Кржижановскій. – Також є ціла методичка з ненасильницького опору».

Кржижановскій, що працює в музеї ФСБ і захистив дисертацію за темою «Формування мотивації до військової служби у юнаків допризовного віку в процесі соціально-культурної діяльності військово-історичного музею», розповів школярам про «помаранчеві революції» і те, як «розігралася трагедія в Лівії, коли вбили законного лідера Муаммара Каддафі ». «Чому ж тоді б нам всім не об’єднатися і не напасти на Америку?» – запитав один з учнів.

Крім зустрічей в музеї школярі відвідують змагання з активістами «Маладой гвардії” Єдиної Росії» і виступи глави Слідчого комітету Алєксандра Бастрикіна; фотографуються з портретом Владіміра Путіна. Також вони перекладали книгу про американського хакера, який крав дані кредитних карт; в книзі, крім іншого, детально розповідається про роботу спецслужб у сфері інформаційної безпеки. За свої досягнення «Юным программисты ФСБ России» отримують десятки грамот – один з учнів в серпні 2015 року удостоївся нагрудного знака «95 лєт ВЧК-КГБ-ФСБ». «Юные программисты ФСБ России» вчаться в музичному кадетському корпусі, тому періодично записують відеокліпи – навесні 2017-го вони зняли «Гимн российской сборной к чемпионату мира по футболу 2018 года», який представляли в ЦСКА. Є у учнів і ролики проти екстремізму. Один з них закінчується кадром, на якому «Юные программисты ФСБ России» і Єпіфанцев жартома підкидають руки в нацистському вітанні; ця картинка забезпечена написом: «Правда ето смєшно? »

Розповідати про свою роботу Єпіфанцев відмовився. «Я не хочу з вами розмовляти, – сказав він. – У вас така специфіка видання … «Медуза» – це «Медуза».

Єпіфанцеву 37 років, він закінчив Московський державний обласний гуманітарний інститут (МГОПУ) за фахом «інформатика». До Московського музичного кадетського корпусу він працював заступником директора спеціального інтернату в Ногінську і керував військово-патріотичним клубом «Факел», за роботу в якому отримував подяку від Голіцинського прикордонного інституту ФСБ. На сайті департаменту освіти Москви вказано, що Єпіфанцев – ветеран бойових дій, у нього є медаль «25 років виведення радянських військ з Афганістану» і знак «95 років оперативно-пошуковому управлінню ФСБ Росії».

Журналісти спробували зв’язатися з десятьма «юними програмістами». Більшість з них побачили повідомлення, але не стали відповідати. Один з учнів спочатку погодився на інтерв’ю, але потім також перестав відповідати на повідомлення. Після того як кореспондент «Медузи» почав зв’язуватися зі школярами, Єпіфанцев написав ще одне повідомлення: «Ви всім підряд буде нав’язувати своє інтерв’ю? На якій підставі ви питаєте дітей? Я прошу залишити нас у спокої».


Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...