"Чемодан, вокзал, Россия": У Верховній Раді пропонують позбавляти громадянства за сепаратизм

Правозахисники вже критикують законопроект, заявляючи про те, що він суперечить нормам Конституції та міжнародного права.

Верховна Рада. Фото: donpress.com.

Сьогодні, 16 березня, депутати Верховної Ради України розглянуть законопроект №1297 "Про позбавлення громадянства України осіб, які вчинили злочини проти основ національної безпеки України". Про це повідомляє офіційний сайт українського парламенту, передають Патріоти України.

"Судом може бути припинено громадянство особи, яка є громадянином України, і вчинила злочин, передбачений статтями 109 - 114-1 Кримінального кодексу України. Громадянство особи припиняється в порядку, встановленому Законом України "Про громадянство України". Громадянство особи, припинене на підставі цієї статті, може бути відновлено через п'ять років з дня його припинення", - сказано в тексті законопроекту.

Згідно із законопроектом, рішення суду про позбавлення громадянства за злочини проти основ національної безпеки вступає в силу після підписання відповідного указу Президентом України. У той же час, правозахисники критикують законопроект, заявляючи про те, що він суперечить нормам Конституції та міжнародного права.

"Сподіваюся, депутатам не прийде в голову завтра голосувати за законопроект 1297 про позбавлення громадянства. Не буде як у Франції, і не читайте рішення Венеціанської комісії як можливу аналогію в українських реаліях. Перш ніж приймати такий закон, почитайте Конституцію України, якщо різні міжнародні норми не важливі для вас.

Будь-яке рішення спрямоване на позбавлення громадянства або на позбавлення пов'язаних з громадянством прав повинно бути прийнято на індивідуальній основі в кримінальному процесі, має бути забезпечено право на справедливий суд, рішення має задовольняти принципам пропорційності. У нас же планується повальна відповідальність пенсіонерів і дівчаток-адміністраторів груп вконтакте. При цьому, за справжніми випадками державної зради, пособництва тероризму не ведеться розслідування, а значить, шансів "позбавити" їх громадянства у нас не буде. Більш того, у нас такі "випадки" потім ще й займають гарні посади", - написала з приводу законопроекту правозахисник Олександра Дворецька.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...