Чий Крим? Журналісти показали, як позначений півострів на картах сусідів України

Білорусь вважає Крим українською територією, а в польських атласах Крим позначений як територія окупована Росією.

Кримчани раділи зарано: сусіди не вважають, що вони живуть у РФ. Фото: uapress.info.

Окупований Крим на шкільних атласах Росії, Білорусі та Польщі позначений по-різному, але відповідно офіційній державній позиції. Про це пише БелТА, передають Патріоти України.

Так, офіційно Білорусь підтримує цілісність України, що і зображується в усіх офіційних картах. Наприклад, в "Атласі географії материків і країн" для 8-9 класів, 2015 року випуску, карта Європи виглядає без змін: Крим позначений як українська територія.

Відзначається, що в 2014 році делегація Білорусі в ООН проголосувала проти резолюції Генасамблеї на підтримку територіальної цілісності України. Офіційний Мінськ пояснив подібну позицію тим, що резолюція не допоможе врегулюванню конфлікту в Україні. Крім того, Білорусь також не визнала інші "зміни" на геополітичній карті Європи за останнє десятиліття: Абхазію та Південну Осетію Мінськ визнає грузинською територією, Косово вважається Сербією. У свою чергу, в польських атласах Крим позначений як територія окупована Росією, що також не розходиться із офіційною позицією польської влади.

"Польща не змінить своєї позиції щодо конфлікту на Донбасі, так само, як і не змінить своєї думки про те, що сталося в Криму", - заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський. "Наша підтримка санкцій проти Росії, які ввів Захід після незаконної анексії Криму та агресії на Донбасі, не спрямована проти Росії. Наше завдання - досягти миру в Україні", - додав він. Сама ж країна-окупант - Росія, "присвоїла" Крим не тільки в географічних атласах, а й переписала підручники історії відразу після анексії півострова в лютому 2014 року.

Відзначається, що президент РФ Володимир Путін запропонував "згадати про приєднання Криму до Росії в нових підручниках з історії" під час зустрічі з представниками Загальноросійського народного фронту 10 квітня 2014 року. Вже 1 червня Путін доручив включити в концепцію нового підручника з історії відомості про роль Криму і Севастополя в долі Російської імперії, СРСР і сучасної Росії. Також про "возз'єднання Криму з Росією" згадується в російських підручниках з історії для 10 класу. Школярам дається завдання подумати про те, чому так сталося.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...