Чим воює українська піхота: БМП-2 - одна з двох основних машин мотострільців

Війна на Донбасі в черговий раз підтвердила факт, що списувати з рахунків піхоти на полі бою ще зарано. Міць артилерії, авіації, сучасних слаборазвинених ще дронів наразі не замінить піхотинця. Отже потрібні і засоби підтримки мотострільців

На озброєнні ЗСУ наразі є два типи машин підтримки піхоти; БМП-1 і БМП-2. Патріоти України пропонують ознайомитись з публікацією видання Фраза. Далі мовою оригіналу.

Фактично плаваюча гусенична бойова машина піхоти БМП-2 була логічним продовженням конструкції БМП-1. Військові поставили перед конструкторами нової машини досить жорсткі умови: взаємозамінність по запасним частинам з БМП-1 повинна була зберегтися в межах 75%, а також розроблена нова двомісна вежа з 30-мм автоматичною гарматою зі скорострільністю 600 пострілів в хвилину. Машина повинна була бути обов'язково плаваючою, для чого крила (брудозахисні щитки) робилися об'ємними, із заповненням обсягів поліуретановим наповнювачем, який не поглинає і не вбирає воду.

БМП-2 24-й мехбригади в ешелоні під час руху на Донбас, квітень 2014 р

Компонування машини аналогічна БМП-1: передня частина віддана під моторно-трансмісійне відділення і відділення управління, центральна частина і вежа зайняті двомісним бойовим відділенням, кормова; десантним відділенням для семи стрільців. Причому цікаво, що десантне відділення БМП-2 стало значно менше в порівнянні з десантним відділенням БМП-1 через збільшення діаметра погона вежі і зміщення її назад на 160 мм і залишилося розраховане на шість робочих місць для стрільців-десантників, по три з кожного борту. У зв'язку зі зменшенням десантного відділення машини і переміщенням командира в вежу одного десантника розмістили у відділенні управління в передній частині БМП за механіком водієм. При спешивании залишати машину цього десантникові доводиться, стрибаючи з борта БМП, часом на ходу.

Над сидіннями десантників в даху розташовані два люка (кількість люків на БМП-2 було скорочено удвічі в порівнянні з БМП-1 через скорочення загальної довжини десантного відділення) для виходу десанту на плаву, ведення вогню по повітряних цілях і спостереження за місцевістю на марші .

Українські частини виходять з казарм, весна 2014 р

Озброєння БМП-2 складається з 30-мм автоматичної гармати 2А42 з двухленточние селективним харчуванням, стабілізованою в двох площинах, спареним з гарматою 7,62-мм кулеметом ПКТ і пусковою установкою для ПТУР Конкурс (в корпусі бойового відділення на правому борту встановлені кріплення для укладання трьох ПТУР, в ніші правого борта укладається в'ючне пристрій пускової установки).

Також серійно проводилася командирська машина БМП-2К, яка від стандартної машини відрізняється тим, що в ній в десантному відділенні обладнані робочі місця для штабістів, радиста, а також встановлені додаткові засоби зв'язку у вигляді радіостанцій Р-130м і Р-123м (Р-173 ).

Україна після розпаду СРСР дісталося 1360 БМП-2 і БМП-2К (станом на 1995 г.), проте за час незалежності на експорт було поставлено 307 машин. Таким чином, загальна кількість машин цього типу на озброєнні ЗСУ на початок 2014 р можна приблизно оцінити як 1053. Однак в ході анексії Криму росіяни захопили 53 БМП-2 (були в складі 36-ї окремої бригади берегової оборони), тобто фактично збройні сили могли виставити на фронт не більше ніж 1000 БМП-2. Вони були в складі всіх шести окремих мехбригади, гірничо-піхотної бригади, окремих розвідувальних батальйонів. БМП-1 перебували на озброєнні в вкрай обмеженій кількості.

Уже в ході бойових дій БМП-2 обзавелися додатковими саморобними противокумулятивними екранами

Таке достатню кількість машин ще до початку бойових дій викликало проблеми із забезпеченням їх боєготовності. Так, наприклад, в 2012 році наше військове відомство було змушене купити в РФ 24 гармати 2А42 з запасними стволами. Хоча з часом і було розгорнуто виробництво аналога ЗТМ-2. За деякими даними, зараз в ході капітального ремонту встановлюються саме вітчизняні аналоги. Крім того, стабілізатор 2Е42 замінюється на вітчизняний аналог СВУ-500.

Хоча фактично кількість боєздатних машин було менше, проте вони становили основу мотопіхоти. Тому цілком зрозуміло, що з розгортанням війни на Донбасі саме на екіпажі БМП-2 лягла основна вага ведення бойових дій. Вони відзначилися практично у всіх більш-менш значущих боєзіткнення як весни-літа 2014 року, так і пізніше.

Природно, що вони понесли і максимальні втрати. На даний момент визначити, скільки саме втратили по бойовим і небойових причин армійці таких машин, досить складно, попередньо їх можна оцінити в цифру в 350 одиниць. Причому третина втрат (приблизно близько 100 одиниць, включаючи і захоплені противником як трофеї) понесли дві бригади; 30-я мехбригади в ході боїв літа 2014 року і 128-я гірничо-піхотна в ході боїв зими 2015 року за Дебальцеве.

Унікальна в своєму роді модифікація БМП-2 з додатково встановленими екранами і 12,7-мм кулеметом ДШКМ на саморобному верстаті

Практично відразу після підписання Мінських домовленостей почалися серйозні роботи з розконсервації БМП-2 на базах зберігання (основні місця зберігання 73-й центр зберігання, утилізації та передпродажної підготовки озброєння і військової техніки (смт Ярмолинці) і 1282-й центр забезпечення бронетанкових озброєнням і технікою ( м Артемівськ, нині розформований).

Паралельно відбувався процес перерозподілу залишилася матчастини, причому для зовнішнього спостерігача він йшов досить хаотично. Так, наприклад, БМП-2 розформованої 51-ї бригади поділили між 28-й, 30-й і 72-й бригадами. Практично всі наявні машини були вилучені з бойового складу навчальних закладів: кілька БМП-2 з Академії сухопутних військ пішли в 72-у бригаду, а 30 машин 169-го УЦСВ Десна після капітального ремонту на Житомирському бронетанковому заводі поповнили парк 25-ї окремої повітряно- десантної бригади (після втрати і виходу з ладу здебільшого БМДшек).

Фактично БМП-2 після масового прийняття на озброєння БМП-1 залишилися як основні на озброєнні, зокрема, 10-й гірничо-штурмової і 128-й гірсько-піхотної, п'яти механізованих (24-й, 28-й, 72-й, 93-й і 30-й), пари розвідувальних батальйонів, повітряно-десантної та 36-ї окремої бригади морської піхоти. Всі частини, які формувалися в 2014; 2017 рр., Отримували на озброєння виключно БМП-1. Загальна кількість БМП-2 на озброєнні ЗСУ слід оцінити в межах 650 одиниць.

У такому вигляді екіпажі БМП-2 виходили з під Дебальцеве взимку 2015 р

І що найдивніше: при наявності такого досить великого парку машин до сих пір немає жодного варіанту модернізації; всі виробники навперебій пропонують тільки варіанти для БМП-1.

Хоча фактично БМП-2 досить добре себе проявили в ході бойових дій і в умілих руках представляли собою серйозний аргумент. Однак не завадило б замінити, наприклад, двигун УТД-20 на більш сучасний. У 2016 році Житомирський бронетанковий завод пропонував варіант заміни на більш економічний Deutz, однак, як видно, далі розмов справа не пішла.

Крім того, на початку нульових ініціативно КП ХКБД, КП ХКБМ і ДП ЗиМ з метою просування двигунів свого виробництва виготовили дослідні зразки БМП-2 з заміною штатної силової установки на установку з двигуном типу 3ТД.

Варто також замінити засоби зв'язку, навігації та системи управління вогнем, адже зараз ефективна дальність стрільби з гармати вночі становить не більше 800 метрів, а при стрільбі з ходу не забезпечується необхідна точність стабілізації лінії візування. Тим більше що всі ці компоненти випускаються вітчизняною промисловістю серійно.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...