Чиновники мусять говорити українською: ВР ухвалила закон про державну службу

Українській мові надали статус офіційної мови спілкування посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування.

Верховна Рада. Фото: ukraineunderattack.org.

Законом передбачено створення комісії, яка буде за відкритим конкурсом на прозорих засадах в онлайн-режимі відбирати кандидатів на посади в державну службу. За дане рішення проголосували 261 із 342 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі, передають Патріоти України з посиланням на українські ЗМІ.

Народний депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум (Комітет ВР з питань державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування) на засіданні парламенту заявила, що в законі “розділено політичні посади і посади державної служби, посади та функції органів з обслуговування та патронатну службу”. За її словами, законом запроваджується посада секретаря міністерства. Вона додала, що це буде державний службовець вищої категорії, який здійснюватиме управління кадрами, управління міністерством і допомагатиме міністру в його роботі.

Шкрум зазначила, що законом передбачена “політична неупередженість державних службовців” і визначено “дуже конкретно повноваження керівника державної служби в органі”. Вона повідомила, що законом передбачено створення комісії, яка буде за відкритим конкурсом на прозорих засадах в онлайн-режимі відбирати кандидатів на посади в державну службу.

В законі зазначено, що українській мові надано статус мови офіційного спілкування посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування під час виконання посадових обов’язків, а також це мова діловодства і документації цих органів та посадових осіб. При цьому йдеться про те, що державний службовець повинен вільно володіти державною мовою «і, за потреби, регіональною мовою або мовою національних меншин, визначеною відповідно до закону».

Дія цього закону поширюється на державних службовців, зокрема, Секретаріату Кабінету міністрів України; міністерств та інших центральних органів виконавчої влади; місцевих державних адміністрацій; органів прокуратури; органів військового управління; закордонних дипломатичних установ України. В той же час дія закону не поширюється, зокрема, на президента України; главу Адміністрації президента України та його заступників, членів Кабінету міністрів України, перших заступників та заступників міністрів; народних депутатів України та депутатів місцевих рад.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...