Далі буде: У мережі з'явився повний список найвідоміших ліквідованих та померлих ватажків терористів Донбасу (фото)

Більшість з них померли не своєю смертю, а були убиті.

Валерій Болотов за попередніми причинами помер від серцевого нападу. Фото:РИА Новости

Сьогодні, 27 січня, в Москві помер Валерій Болотов, який очолював луганських бойовиків в перші місяці сепаратистських виступів на сході України. Сайт Гордон зібрав добірку найбільш помітних польових командирів терористів на Донбасі - убитих або померлих, передають Патріоти України.

1. Олександр Бєднов, командир угрупування "Бетмен". Убитий 1 січня 2015 року в районі Лутугиного.

Колону автомобілів Бєднова розстріляли з автоматичної зброї, гранатометів і вогнеметів. Разом з командиром загинули п'ятеро бойовиків з його загону. Відповідальність за ліквідацію Бєднова взяло на себе керівництво "ЛНР" Ігоря Плотницького. "Влада" звинувачували Бєднова у викраденні людей і розбої. За два дні до смерті на нього було заведено "кримінальну справу". За заявами "МВС ЛНР", він відмовився роззброюватися і чинив озброєний опір.

2. Євген Іщенко (Малиш), "народний мер" Первомайська. Вбитий 23 січня 2015 року в Первомайську.

Іщенко разом з трьома росіянами, які займалися поставками допомоги для бойовиків, був розстріляний невідомими.

Ватажок "ЛНР" Ігор Плотницкий поклав провину за вбивство Малиша на українську ДРГ. Однак Іщенко був одним з противників самого Плотницького - він неодноразово виступав з критикою керівництва "ЛНР". Також Малиш був одним з польових командирів т.зв. "казаків", з якими у членів "ЛНР" регулярно виникали конфлікти за контроль над Луганською областю.

3. Роман Возник (Циган), командир угрупування "Міраж". Вбитий 26 березня 2015 року в Донецьку.

Автомобіль Возника розстріляли невідомі в центрі Донецька на перетині вулиць Челюскінців і Ватутіна.

Екс-беркутівець Возник брав активну участь в протестних мітингах навесні 2014 року в Донецьку. Після початку бойових дій воював проти України разом з власним батальйоном. Потім вирішив зайнятися політикою, ставши членом "парламенту Новоросії". В "ДНР" вбивство Возника зв'язали з українськими спецслужбами і спробою дестабілізувати ситуацію в "республіці".

4. Олексій Мозговий, командир угрупування "Привид". Вбитий 23 травня 2015 року в районі села Михайлівка Перевальського району.

Машину Мозгового зупинили на трасі вибуховим пристроєм і розстріляли з автоматичної зброї. Крім самого "комбата", загинули також його прес-секретар, двоє охоронців і водій, а також двоє місцевих жителів, які випадково опинилися на місці замаху.

Мозговий був одним з найбільш помітних і авторитетних польових командирів в Луганській області. Влаштувавшись в Алчевську, він не підкорявся керівництву "ЛНР". На початку березня 2015 року на Мозгового було скоєно замах, проте в той раз його лише злегка поранило. Відповідальність за вбивство Мозгового взяв на себе український партизанський загін "Тіні".

5. Павло Дрьомов, командир "першого козацького полку ім. Платова". Вбитий 12 грудня 2015 року в районі Первомайська.

У машині Дрьомова вибухнула закладена вибухівка в момент, коли він їхав на власне весілля.

Дрьомов часто виступав з різкими висловлюваннями на адресу Ігоря Плотницького і погрожував оприлюднити компромат на лідера "ЛНР", який нібито містився у Дрьомова на флешці.

6. Євген Жилін, лідер угруповання "Оплот". Вбитий 19 вересня 2016 року в підмосковному селищі Горки-2.

Жиліна застрелили в ресторані "Вітерець", його супутник отримав важкі поранення. Вбивці втекли з місця події.

Жилін брав участь у захопленні урядових будівель в Донецьку навесні 2014 року. Згодом він перебрався в Росію. Однією з версій вбивства Жиліна є фінансові проблеми. Як повідомили "РИА Новости" джерела в правоохоронних органах РФ, ватажок "Цитаделі" мав великі борги.

7. Арсеній Павлов (Моторола), командир банди "Спарта". Вбитий 16 жовтня 2016 року в Донецьку.

Моторола загинув від вибуху пристрою, що спрацював у ліфті багатоповерхового будинку, в якому він проживав. Разом з ним був убитий його охоронець.

Павлов був одним з найбільш розкручених в медіа командирів бойовиків. Ватажок "ДНР" Олександр Захарченко порівняв його вбивство з оголошенням війни з боку України. Похорон Павлова в Донецьку перетворилися в масовий захід. У справі про вбивство Мотороли "МГБ ДНР" затримало шістьох людей, нібито пов'язаних з українськими націоналістичними організаціями.

8. Валерій Болотов, перший ватажок угруповання "ЛНР". Помер 27 січня 2017 року Москві.

Болотов помер, за попередніми даними, від серцевого нападу. Керівник сепаратистського інформаційного центру "Південно-східний фронт" Костянтин Книрик заявив, що Болотову "раптово стало погано", коли він перебував у своїй квартирі в Москві.

Валерія Болотова називали близьким до екс-регіонала Олександра Єфремова. Ватажком угруповання "ЛНР" він став у квітні 2014 року, на самому початку сепаратистських виступів на Донбасі. У серпні того ж року він заявив, що йде у відставку через поранення. При цьому в грудні минулого року Болотов в інтерв'ю російському агентству "Росбалт" заявив, що нинішній ватажок "ЛНР" Ігор Плотницкий влітку 2014 року саботував його накази, а батальйон Плотницького "Зоря" в провокаційних цілях обстрілював Луганськ.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...