"До своїх пробиралися 14 годин. Як тільки побачили українські прапори, відразу впали без сил": Штурман згадав, як у 2014 на Донбасі підбили український літак

Військовослужбовець не уявляє собі свого життя без авіації.

Ілюстрація:Народна армія20 серпня 2014 року український літак, який вивчав місцевість над Донбасом, підбила ракета терористів. Про цю подію в мережі не дуже багато пишуть, але заступник штурмана, майор Олександр. К поділився спогадами про цей інцидент. Про це повідомляє Народна армія, зазначають Патріоти України.

"Це була єдина втрата такої бойової машини за весь час проведення АТО. Льотчик зі штурманом катапультувалися і під обстрілами, з травмами протягом 14 годин пробиралися до своїх. На жаль, через важку травму хребта льотчик не зміг продовжувати службу. А ось штурман - досі пір в строю!" - пишуть у виданні.

Майор Олександр К., кавалер ордена "За мужність", заступник головного штурмана бригади тактичної авіації, корінний луганчанин дійсно не уявляє свого життя без авіації. Уже навіть звільнився на пенсію, і перед війною повернувся в армію.

"Все було дуже спокійно. І раптом - удар! Це стало повною несподіванкою. Ракету екіпаж помітити не встиг. Більш того, навіть спеціальне обладнання не зафіксувало жодного пуску, ні випромінювань. Багатотонна машина миттєво спалахнула. Двигуни зупинилися, все горіло. Літак почав стрімко падати. В секунду екіпаж вирішив катапультуватися - інших варіантів просто не було. Всі тоді бачили катастрофу з землі, говорили, що це був вогненна куля, від якого швидко відокремилися дві крапочки", - згадує Олександр.

За припущеннями українських військовослужбовців, ракету випустили з зенітного ракетно-гарматного комплексу "Панцир-С1". "Але ми трималися разом, підтримували один одного. Ситуація ускладнювалася тим, що пробиратися довелося під постійними обстрілами. Пощастило, що тоді була дуже темна ніч, і нам вдавалося пересуватися непоміченими. Куди саме йти, ми знали.

Я місцевий! Непогано в тих краях орієнтуюся. до того ж ми попередньо детально вивчили район, знали, де базуються наші війська, а де противник. Збили екіпаж близько 17 години, а вийти до українських позицій льотчику зі штурманом вдалося лише о сьомій ранку", - резюмував штурман. Олександр згадав, що як тільки побачили українські прапори, відразу впали без сил.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...