Джерело поширення поки невідомо: Експерти пояснили небезпеку радіації, яка була виявлена в Україні та країнах Європи

Оскільки експерти не можуть визначити джерело радіації, яка подолала сотні кілометрів і дійшла аж до Західної Європи, не виключено, що кількість небезпечної речовини може збільшуватися.

Ілюстрація:Радіо Свобода

Експерти пояснили, чим може бути небезпечний радіоізотоп Рутеній-106, який виявили в повітрі над Україною і європейськими країнами. Про це пише Інформатор, передають Патріоти України.

Відзначається, що своєю дією Рутеній-106 порівнюють з цезієм-137, який отруїв світ після Чорнобильської катастрофи. Крім України, рутеній виявили в Швейцарії, Польщі, Італії, Німеччині, Австрії, Чехії, Франції.

Експерти виключають аварію на атомній станції, оскільки рутеній-106 застосовують для променевої терапії при лікуванні пухлин і в генераторах харчування супутників, але не в атомній енергетиці. Однак на Заході підозрюють, що радіація могла прийти від нас і її може стати більше. А це загрожує убивчим ударом по організму.

Радіолог Олег Дерев'янко пояснив, що при аварії на АЕС в атмосферу потрапляють інші речовини (йод, цезій). "А оскільки їх вимірювальні прилади не бачать, то викиду на атомній станції бути не могло", - говорить фахівець.

Але оскільки експерти не можуть визначити джерело радіації, яка подолала сотні кілометрів і дійшла аж до Західної Європи, не виключено, що кількість небезпечної речовини може збільшуватися.

"При опроміненні шкода для організму величезна, радіоактивні речовини майже не виводяться з організму і накопичуються в ньому. Рутеній-106 б'є по нервовій, серцево-судинній і травній системах. У людей починає боліти голова, пустувати серце, печінка, жовчний міхур і кишечник. Людина худне, погано себе почуває. Все залежить від дози опромінення. Велика може бути смертельною. Нинішня кількість рутенію в повітрі не небезпечна для людей", - каже Дерев'янко.

Показники радіації невеликі. Поки що.

В Європі вже починають бити на сполох і косо дивляться в бік України. Німецькі і британські ЗМІ повідомляють про невелике підвищення показників радіоактивності в повітрі у Європі. Але додають - поки.

Західні експерти заявили, що джерело радіації знаходиться за 1000 км на схід від Німеччини. А це може бути наша територія.

"Як тільки на різних європейських станціях підвищилася радіоактивність, всі почали згадувати про Чорнобильську катастрофу в 1986 році", - пише німецьке видання Die Welt.

Як пише Daly Mail, експерти федерального відомства з радіаційного захисту Німеччині підняли тривогу, коли в кінці вересня п'ять станцій метеослужби виявили сліди радіоактивних частинок. Моніторинг повітря по всьому континенту реєстрував збільшення ізотопу.

"Їх рівні низькі, в 17 тисяч разів нижче норми, і поки не становлять загрози для здоров'я людини", - заявляють у відомстві. Німці також виключають аварію на атомній електростанції.

"Нові аналізи про джерело радіоактивної речовини рутеній-106 припускають, що воно виходить зі Східної Європи, на відстані понад 1000 кілометрів від Німеччини", - йдеться в заяві експертів з радіаційного захисту Німеччині.

"Радіація могла прийти з України або з півдня Росії"

За повідомленням видання "Страна", в Австрії підозрюють, що радіація могла прийти з України або з півдня Росії. Таку версію озвучив антиядерний експерт Рейнхард Урігг.

"Кількість радіоактивного матеріалу, виміряного в Австрії в середу, 4 жовтня, невелика. Після Чорнобильської катастрофи було в 100 тисяч разів більше. Проте, ми можемо бачити, як швидко поширюються радіоактивні речовини по всіх регіонах світу, тому всі атомні електростанції закриті", - заявив Урігг австрійському виданню Krone.

Як розповів німецький журналіст Крістоф Зіммель, серед німців зростає тривога, що радіації може стати більше: "Зараз всі вирішують, яким вітром принесло цю речовину. Всі відразу подумали про Чорнобиль, але фахівці кажуть, що це не з АЕС, його використовують для лікування раку і як паливо для генераторів супутників. Інші вирішили, що росіяни щось "розпорошили" в Україні. Потім згадали про Північну Корею, але це далеко. Ще підозрюють Білорусь, мовляв, у них проблеми з забрудненням навколишнього середовища і з енергопостачанням. А експерти поки не можуть відповісти, звідки цей рутеній і що буде далі".

Як повідомлялося раніше, вимірювальні комплекси України і країн ЄС зафіксували в повітрі підвищення радіоізотопа Рутенія-106, сьогодні про це повідомив Державний науково-технічний центр ядерної та радіаційної безпеки.

За словами радіологів, допустима концентрація даного ізотопу становить 500 мБк / м3, що істотно нижче рівня зафіксованого в столиці (1-2,2 мБк / м3). Проте наголошується, що при нормальних умовах даний ізотоп не фіксується взагалі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...