Готовий до другого читання: У ЗМІ з'явився проект закону про деокупацію Донбасу (документ)

Законопроект "виріс" з 15 до 25 сторінок. Перш за все, за рахунок перерахування законів України та міжнародних документів, в яких зафіксована агресія Росії на Донбасі.

Ілюстрація:Слово і Діло

Журналісти опублікували текст проекту Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" (так званий законопроект про реінтеграцію Донбасу). Текст законопроекту публікує Громадське ТБ, зазначають Патріоти України.

Законопроект до другого читання "виріс" з 15 до 25 сторінок. Перш за все, за рахунок перерахування законів України та міжнародних документів, в яких зафіксована агресія Росії на Донбасі.

Власне, за твердженням Олександра Турчинова — секретаря РНБО й ідеолога його ухвалення — головною метою закону є визнання на законодавчому рівні Росії країною-агресором і затвердження стратегії деокупації окремих районів Донецької та Луганської областей.

Датою початку російської агресії позначено 20 лютого 2014 року, а також в черговий раз зафіксовано, що РФ окупувала не тільки частину Донбасу, а Крим і місто Севастополь. На даному пункті в законопроекті про реінтеграції Донбасу наполягали представники Меджлісу кримсько-татарського народу, а також депутати з фракцій "Самопоміч" і "Батьківщина".

У статті 7 законопроекту з'явився пункт про те, що відповідно до Женевської конвенції Росія як країна-агресор зобов'язана забезпечити захист прав цивільного населення та створити необхідні умови для його життєдіяльності".

Замість антитерористичної операції депутати пропонують проводити на Донбасі "заходи щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації". Раніше в законопроекті фігурувало інше визначення — "заходи щодо відновлення територіальної цілісності України".

Також передбачається, що військові, правоохоронці та військово-цивільні адміністрації на Донбасі будуть підпорядковані вже не об'єднаному оперативному штабу, як пропонувалося в першій редакції законопроекту, а командувачу, який буде призначатися президентом за поданням глави Генштабу. Також зазначається, що не допускається втручання в його роботу будь-яких осіб, незалежно від їх посад.

Якщо в першій редакції законопроекту оперативний штаб, зокрема, повинен був вирішувати і те, які товари можна переміщувати через лінію зіткнення, тепер це питання пропонується передати до компетенції Кабміну.


Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...