"Я доведу, що ні в чому не винен!": Насіров вийшов із СІЗО та зробив заяву (відео)

Заставу за Романа Насірова внесли дружина і тесть - по 50 млн грн.

Роман Насіров зробив на пам'ять знімок із сусідами по камері. Фото: соцмережі.

Відсторонений від виконання обов'язків голови Державної фіскальної служби Роман Насіров вийшов на волю із Лук'янівського СІЗО. На ногу йому одягли електронний браслет. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на ТСН.

"Я як не збирався нікуди їхати, так і не збираюся. Буду дома і готуватиму повноцінний захист", – запевнив Насіров на запитання журналістів, чи збирається за кордон. Каже, що про оголошення підозри йому повідомляли джерела ще до 2 березня. Тож була можливість втекти. Але, мовляв, вважає себе неввинним і тому їхати з України не буде.

Він учергове заперечив наявність у нього громадянства Великої Британії та Угорщини. "Повний маразм, популістична інформація, яка піднімалася під час суду. Я громадянин України", сказав Насіров, але водночас прямо не заперечив, що в нього є такі документи, передає "ВВС Україна".

Насіров розповів, що почувається набагато краще після того, як під час судового засідання лежав на лікарняному ліжку. "Слідчий ізолятор лікує, з точки зору моральної. Був час відпочити там і почитати матеріали", - зазначив Насіров.

За його словами, він вважає справу проти себе "повністю безпідставною" і від понеділка почне працювати над своїм захистом. Говорить, що не сподівався, що родина знайде 100 млн грн на заставу.

"Я не планував, так сталося. Дуже вдячний своїй родині, що вони вирішили і знайшли цю шалену суму, але я з цим ще не зовсім погоджуюсь, бо краще бути без провини притягнутим до відповідальності. Я б краще перебував тут і доводив би свою невинуватість. Але зараз вже починаю думати, що може навіть так краще що буде більше можливостей, в тому числі для спілкування зі ЗМІ", - сказав Насіров.

ХТО ЗАПЛАТИВ ЗАСТАВУ

Заставу в розмірі 100 млн грн офіційно внесла дружина Насірова Катерина Глімбовська. Нардеп Мустафа Найєм стверджує, що суму порівну внесла Катерина та її батько і тесть Насірова Олександр Глімбовський.

"Заставу внесли дружина і тесть - по 50 млн грн. На жаль, це норма закону - у разі, якщо підозрюваний знаходить гроші, арешт автоматично замінюється заставою. Перешкодити цьому не може ніхто - ні САП, ні НАБУ, ні ми з вами. Дуже не хочеться, щоб наступною важливою новиною у цій справі стало "Роман Насіров не з'явився на допит", - зазначив Найєм.

Раніше Насіров казав, що в нього немає достатньо коштів, аби внести заставу в розмірі 100 млн грн. "Судячи з усього, решту суми вніс тесть, Олександр Глімбовський, власник корпорації "Альтіс-Холдинг" - другого за величиною підрядника Євро-2012. Від 2010 року компанії пана Глімбовського виграли державні тендери на загальну суму 3,39 млрд грн", - зазначає нардеп.

ЧИ ПЕРЕБУВАТИМЕ НАСІРОВ ПІД ДОМАШНІМ АРЕШТОМ

Насірову, відповідно до рішення суду, не потрібно перебувати під домашнім арештом. Він може вільно пересуватися населеним пунктом, де проживає чи зареєстрований. "Не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу детектива, прокурора або суду", - пояснює Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Насіров повинен носити електронний браслет (засіб контролю). Він також мусить прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою. У разі зміни свого місця проживання та/або місця роботи, він повинен повідомити детективу, прокурору чи в суд.

Насірову слід утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні. Щоправда, хто це саме – невідомо. Також повинен здати на зберігання до Державної міграційної служби України свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в'їзд до України.

ЯКИМ БУДЕ ПОКАРАННЯ НАСІРОВУ, ЯКЩО ВІН НЕ ХОДИТИМЕ НА ДОПИТИ ЧИ КУДИСЬ ЗНИКНЕ

Якщо Насіров не виконуватиме обов'язки, які встановив Солом'янський суд, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури клопотатимуть перед судом, аби його знову взяли під варту.

"Прокурорами - процесуальними керівниками надано доручення детективам НАБУ контролювати дотримання виконання процесуальних обов'язків Романом Насіровим. У разі невиконання покладених обов'язків, а також, якщо підозрюваний, будучи належним чином повідомлений, не з'явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або, якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов'язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору", - пояснили у САП.

Варто зазначити, що "грошова застава не є відшкодуванням збитків, а є запобіжним заходом, спрямованим на виконання підозрюваним своїх процесуальних обов'язків".

ЧОМУ ЗАТРИМАЛИ НАСІРОВА

Повідомлення про підозру детективи НАБУ на виконання доручення прокурора САП вручили Насірову 2 березня. Його підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Слідство вважає, що голова Державної фіскальної служби протягом ‎2015-2016 років, діючи в інтересах нардепа Олександра Онищенка, особисто прийняв безпідставні та незаконні рішення про розстрочення податкового боргу та зобов'язань ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Надра Геоцентр". Ці рішення Насіров прийняв із порушенням визначеної законом процедури, тобто за відсутності належного обґрунтування та законних підстав, що спричинило державі підтверджену висновком експерта шкоду близько 2 млрд грн.

Прокурори вимагали для Насірова заставу у 2 млрд грн. Суд зменшив суму в 20 разів – до 100 млн грн. Голова ДФС тоді заявив, що таких грошей у нього немає. 13 березня Апеляційний суд Києва залишив міру запобіжного заходу для Насірова без змін – два місяці в СІЗО з можливістю вийти на волю під заставу в 100 млн грн.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...