Як відставка Матіоса пов'язана з Луценком, а кар'єра - з Льовочкіним

На думку, нардепа Мосійчука, говорячи про свою імовірну відставку, Анатолій Матіос натякає Генпрокурору, що піде з посади, якщо той надалі буде лояльним до учасників АТО, утримуваних за ґратами.

Ігор Мосійчук. Фото: 112.ua.

Головний військовий прокурор намагається завадити Генеральному прокурору переглядати справи учасників АТО. Про це у коментарі кореспонденту ІНФОРМАТОРа розповів народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Ігор Мосійчук. Новину передають Патріоти України.

“У мене складається враження, що цією заявою головний військовий прокурор Анатолій Матіос шантажує Генерального прокурора України Юрія Луценка. Як відомо, Генпрокурор неодноразово заявляв про бажання розібратися у кримінальних справах, порушених військовою прокуратурою проти військових та добровольців – учасників національно-визвольної війни на Сході України. У фальсифікації цих справ політики та громадські діячі обвинувачують безпосередньо Матіоса.

Військовий прокурор протистоїть звільненню з-за ґрат представників добровольчих батальйонів та військових ЗСУ. Він наполягає на їх утриманні у місцях позбавлення волі. Говорячи про свою імовірну відставку, Анатолій Матіос натякає Генпрокурору, що піде з посади, якщо той надалі буде лояльним до учасників АТО, утримуваних за ґратами”, – підсумував Ігор Мосійчук.

Політичний блогер Сергій Іванов, коментуючи заяву Анатолія Матіоса про відставку, зупинився на його покровителях. “Матіос запам’ятається багатьма провалами у своїй діяльності. Найголовніші з них – перебирання повноважень, не притаманних військовій прокуратурі. Його структура займалася “кришуванням” нелегального бізнесу у зоні АТО, перш за все конвертаційних центрів. Це обставлялося за примітивною схемою: людей хапали, інкримінували 258.3 статтю КК – “фінансування тероризму”. Потім з них брали хабарі, випускаючи за 205 статтею зі штрафними санкціями. Це легко перевірити запитом у військову прокуратуру або ГПУ і статистикою відкритих справ і спрямовання їх до суду”, – повідомив політичний блогер.

Кришуванням конвертаційних центрів у зоні АТО і навколо них займалися заступники Матіоса, такі як Костянтин Кулик та Дмитро Борзих, люди Юрія Ударцова (заступник генерального прокурора часів Януковича, – ред.) та Віктора Пшонки (генеральний прокурор часів Януковича, – ред.). Їх призначення також є кадровими прорахунками головного військового прокурора, і я далекий від думки, що Анатолій Матіос із цього нічого не мав. Я не знаю, кого призначать замість нього, але сподіваюся, що це буде не Кулик і не Борзих. Це два найскандальніших представники військової прокуратури, і їх треба посадили у камери до бійців АТО.

Я не хочу ідеалізувати багатьох військовослужбовців, які зараз перебувають за ґратами, але надзвичайно багато бійців там опинилися через Матіоса та його відомство. Це свідчить про репресії, можливо замовні. Їх яскраво ілюструють справи бійців “Айдару” та батальйону “Донбас”. Багатьох із них відверто репресували, і як на мене – це тяжкий гріх на совісті Матіоса”, – повідомив Іванов.

“Я не знаю, чи висунуть Анатолію Матіосу за цієї влади хоч якісь обвинувачення, адже у нас ще не відповіли Сергій Льовочкін інші екс-регіонали. Нагадаю: Матіос був підлеглим Льовочкіна. Він має відповідати перед законом так само, як і його керівник. Цим питанням повинні в першу чергу займатися Генпрокурор та Президент, які відповідають за верховенство права на території України. Не знаю, хто вирішив зняти Анатолія Матіоса з посади, але я вітаю це рішення”, – підсумував Сергій Іванов.

Нагадаємо, сьогодні, 6 серпня, головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що 1 вересня піде у відставку зі своєї посади. Значна частина добровольців та військових, які зараз утримуються за ґратами, напряму обвинувачують військового прокурора Анатолія Матіоса не лише у фальсифікації їхніх кримінальних справ, а й у “покриванні” контрабанди у зоні АТО, проти якої вони боролися. У свою чергу, головний військовий прокурор неодноразово заявляв у присутності працівників Генеральної прокуратури України, що у разі його відставки робота військової прокуратури зупиниться, як і розслідування низки резонансних справ.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...