Її царюванню настає кінець: У Британії оприлюднили таємний план на смерть королеви Єлізавети II

Існує відразу кілька сценаріїв на випадок смерті королеви, в тому числі, варіанти від Букінгемського палацу, уряду і BBC.

Королева Єлізавета. Фото: ZN.ua.

Британський журналіст Сем Найт для The Guardian пише про те, що відбуватиметься в Туманному Альбіоні після смерті королеви. Патріоти України пропонують і вам дізнатися деякі цікаві подробиці.

Вона пережила 12 американських президентів. Вона шанована в усьому світі. Вона уособлює стабільність і порядок. Але її королівство перебуває в сум'ятті, а піддані навіть думати не хочуть, що її царюванню колись прийде кінець. Ось чому палац має таємний план.

Існує відразу кілька сценаріїв на випадок смерті королеви, в тому числі, варіанти від Букінгемського палацу, уряду і BBC. Більшість з них передбачає, що Єлизавета II помре після нетривалої хвороби. Біля неї перебуватимуть члени родини та лікарі. Чи не ключова роль тут дістанеться гастроентерологу, професору Хув Томасу, який контролюватиме доступ в кімнату до вмираючої і вирішувати, яку інформацію можна оприлюднювати.

Повідомлень з палацу, звісно, буде небагато, але достатньо. «Королева страждає від сильного занепаду сил, що супроводжується симптомами, які викликають занепокоєння», – заявив сер Джеймс Рід, лікар королеви Вікторії, за два дні до її смерті в 1901 році. «Життя короля мирно рухається до його кінця», – останнє повідомлення доктора Георга V, лорда Доусона, зроблене 20 січня 1936 року. Незабаром після цього він ввів королю 750 мг морфіну і грам кокаїну (доза, що вдвічі перевищує смертельну), щоб полегшити страждання монарха.

Їй закриють очі. Чарльз стане новим королем, і члени сім'ї поцілують його руку. А першим представником двору, який вийде до преси, буде сер Крістофер Гейдт, особистий секретар королеви, що відповідає за порядок престолонаслідування.

Саме Гейдт зв'яжеться з прем'єр-міністром. Востаннє, коли помирав британський монарх, 65 років тому, новина про смерть Георга VI була передана у Букінгемський палац з допомогою кодових слів «Hyde Park Corner», щоб приховати правду від телефонних операторів. План дій на випадок смерті королеви Єлизавети II назвали «Лондонський міст». Прем'єр-міністра розбудять повідомленням: «Лондонський міст впав», потім цю новину повідомлять урядам 15 країн за межами Великої Британії, де королева досі є главою держави. Цю звістку отримають уряди ще 36 країн Співдружності, де королева була номінальною главою держави.

Інші піддані дізнаються про смерть монарха раніше, ніж у минулому. Монополії BBC на передачу такого повідомлення більше не існує, тому новину про смерть королеви відразу передадуть в агентство Press Association і у всі світові ЗМІ. У той же момент, лакей у жалобній лівреї відкриє парадні двері Букінгемського палацу і урочисто повісить на ворота повідомлення з чорною облямівкою. А сайт палацу перетвориться на одну траурну сторінку з тим же текстом на чорному тлі.

Країну захлесне цілий шквал новин, сюжетів і твітів. BBC запустить знамениту систему радіопередачі термінових повідомлень родом з епохи Холодної війни. Ефір буквально завалений некрологами і заготовленими матеріалами. В The Guardian, наприклад, у заступника редактора на стіні висить заготовлений список тем на цей випадок, у The Times таких статей вистачить на 11 днів. Канали Sky News і ITN неодноразово репетирували ситуацію зі смертю королеви, використовуючи кодове ім'я місіс Робінсон. У них навіть є цілий список ексклюзивних спікерів та експертів, які будуть давати коментарі тільки цим каналам.

За дев'ять днів до похорону проведуть тисячі приготувань і ритуалів: репетиції молитов, генеральне прибирання Вестмінстерського Абатства, підготовка навколишніх вулиць тощо. Прощання з Єлизаветою II повинно перетворитися у багатолюдну процесію, яку планують координувати за планом лондонської Олімпіади 2012 року.

Коли рівно об 11 годині труна досягне дверей абатства, країна зануриться в тишу. На залізничних вокзалах припинять оголошувати про прибуття поїздів. Автобуси зупиняться, а водії вийдуть на узбіччя. Під час аналогічних подій у 1952 році всі пасажири рейсу з Лондона в Нью-Йорк піднялися з крісел і стояли, схиливши голову, перебуваючи за 18 тисяч футів над землею.

Королева – остання ланка, що зв'язує нашу країну з колишньою величчю. Вона – ядро нації, уособлення національної гідності, коріння якої сягає ще до перемоги у Другій світовій війні. Один з провідних істориків, який, як і більшість людей, з якими я розмовляв на цю тему, побажав зберегти анонімність, наголосив, що прощання з королевою буде чудовим. «О, вона отримає все», - сказав він. «Нам говорили, що похорон Черчілля став реквіємом Великобританії як великої держави. Але насправді все буде скінчено, коли вона піде».

Якщо монархія асоціюється у вас з бутафорією і театром, то смерть головної діючої особи – це кульмінація драми. Щоправда, в 2017 році виникає питання: як одна людина може містити в собі душу всієї нації? Відповідати на такі питання – не завдання монархії. Її мета – продовжуватися. «Як багато часу ми проводимо за іграми», - казала колись королева-мати.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...