Хіти тижня. Гітлера всередині не знайшли, але археологів чекав інший сюрприз: У Вінниці відкрили старовинний сейф (фото, відео)

У котловані, де знайшли сейф, виявили також фрагменти старовинної кераміки та “Зірку Давида”.

У Вінниці відкрили старовинний сейф. Фото:http://vezha.vn.ua/

Старовинний сейф, який знайшли днями у Вінниці під час прокладання теплотраси на вул. Магістратській, відкрили сьогодні вранці. Про це повідомляє голова КП “Центр історії Вінниці” Олександр Федоришен на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Відкриття майже 500-кілограмового сейфу відбувалося на подвір’ї Вінницького обласного краєзнавчого музею. Побачити, що в ньому знаходиться, прийшов цілий натовп людей.

Спочатку археологи припускали, що сейф німецького походження, але після його відкриття на зворотній стороні кодових замків виявили написи польською мовою, що спростувало попередню версію.

На думку Олександра Федоришена, сейф польський, початку ХХ століття.

Менше десяти хвилин знадобилося, аби зрізати проіржавілу задню стінку сейфу: старовинні кодові замки після довгих років перебування під землею, зрозуміло, вже не піддавалися, пише Veжа.

Відкинувши протрухлу задню стінку, під нею виявили ще шар вологого спресованого піску. Після кількох несильних ударів сокирою по металу в наступній стінці сейфу почали утворюватися дірки та тріщини. Але попри сподівання мешканців міста на золото всередині сейфу знайшли документи, частина з них російською мовою.

Останню стінку сейфу підняли за допомогою лома і зрештою змогли дістатися вмісту сховища: працівники музею обережно витягали мокрі документи, сторінки яких “намертво” злиплися між собою.

Попередня версія археологів та істориків є такою: йдеться про технічну документацію певного вінницького підприємства, заводу чи електростанції. На деяких паперах можна розгледіти, що документи 30-х років минулого століття.

“Ймовірно, довоєнна документація якогось міського підприємства з абревіатурою КОВСУ (Будівельне Управління?)”, – припускає Олександр Федоришен.

Питання щодо їхньої реставрації ще не вирішено, адже думки з цього приводу розділилися. Мовляв, така технічна документація не має особливої історичної цінності.

У котловані, де знайшли сейф, виявили також фрагменти старовинної кераміки та “Зірку Давида”.

За словами завідувача сектору археології Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольги Грабовської, на місці знахідки раніше стояв житловий будинок, а сейф могли сховати в його підвал.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...