Хіти тижня. "Кримський міст швидко впаде": Еколог розповів, що стане причиною

Жоден серйозний інститут або державна організація як Росії, так і України не надали схвального висновку про те, що Керченський міст буде екологічно безпечним об'єктом.

Керченський міст. Фото: РБК.

Не своє - не шкода. Тільки так можна пояснити дії Росії в окупованому Криму. Екологи б'ють на сполох, адже ситуація на півострові значно погіршилася. Фахівці не виключають, що Крим через дії країни-агресора чекає страшна екологічна катастрофа. Чи є підстави для таких невтішних прогнозів - "Обозреватель" поцікавився у еколога Міжнародної благодійної організації "Екологія-право - людина" Олексія Василюка. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

- Наскільки тривожний екологічний прогноз щодо анексованого Криму?

- У порівнянні з Донбасом, де тривають військові дії, а значить і руйнування, викликані вибухами та пожежами, в Криму, звичайно, не так страшно. Інша справа - будівництво Керченського мосту. І хоча поки що офіційних доказів непоправних наслідків ми не отримали, відкидати підозри про те, чим це обернеться згодом, ніхто не може.

- Які існують підстави для таких припущень?

- Жоден серйозний інститут або державна організація як Росії, так і України не надали схвального висновку про те, що Керченський міст буде екологічно безпечним об'єктом. У Росії це теж тема для дискусій, так як багато вчених прогнозують погане завершення цього будівництва, причому найближчим часом.

- Які природні чинники вже вказують на початок негативного процесу?

- Найбільш очевидне - це дельфіни. В Азовському морі їх три види. Всі вони занесені до Червоної книги і охороняються на європейському рівні. Вид дельфіна "Азовка" живе тільки в Азовському морі, і ситуація для ссавця є критичною. Конвенція про охорону китоподібних містить виділені навколо всієї Європи точки найбільш критичні для дельфінів. І найяскравіша цятка на карті - саме на Керченській протоці.

Якщо там буде стояти міст, дельфіни навряд чи зможуть мігрувати, бо будуть уникати вібрацій, які створює будівництво і транспорт. Уже зараз значно збільшилася кількість дельфінів, які викидаються на берег. Для цього виду ссавців нестерпний шум, адже дельфіни орієнтується в просторі за рахунок звуку.

- А чи є геологічна небезпека?

- Саме південне узбережжя Криму і Керченська протока вважаються дуже сейсмологічно активною ділянкою. Неможливо спрогнозувати точні дати, але землетруси регулярно відбуватимуться. На міст це також буде впливати негативно.

Здавалося б, так просто об'єднати Кримський півострів з курортами Сочі, але навіть за радянських часів ніхто не давав згоди на таке будівництво. Якщо міст добудують, то він все одно швидко зруйнується через природні фактори, одним з яких також є колосальна міграція льоду в протоці.

- Які наслідки будуть для навколишнього середовища в разі обвалу моста?

- Уявити, як відреагує море, якщо утворюється переділ в Керченській протоці, неможливо. Не думаю, що Росія відразу почне роботи з розбирання деталей мосту. Його просто залишать і важко навіть припустити, що може трапитися.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...