Хіти тижня. "Може померти в будь-який момент": Стали відомі нові подробиці про викраденого в Білорусі українця

Всі інші пасажири, які виїхали з пункту пропуску "Нові Яриловичі" в Україні разом із Павлом Грибом, благополучно пройшли прикордонний контроль на білоруському пункті пропуску "Нова Гута", сіли в автобус і доїхали до місць призначення.

Павло Гриб. Фото: соцмережі.

Зниклого в Білорусі 19-го українця Павла Гриба не можуть знайти вже другий тиждень. На думку сім'ї та адвоката 19-річного юнака, те, що сталося з ним - це насильницьке зникнення, у якому замішана Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії. Представники українця заявляють про пряму загрозу для життя хлопця і звернулися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) із заявою про застосування термінових заходів щодо ситуації, що склалася, пише "Сегодня". Новину передають Патріоти України.

24 серпня Павло Гриб відправився із Чернігова до білоруського Гомеля на рейсовому автобусі. Там він збирався зустрітися із дівчиною, з якою до цього спілкувався у соціальних мережах. Повернутися він мав у той же день, розповів батько зниклого юнака Ігор Гриб.

"Ми з ним домовилися, що 24 числа він повинен повернутися назад до Чернігова і, при перетині кордону, включити телефон і мені повідомити, яким автобусом їде, щоб я його зустрів у Чернігові. Але, прочекавши його всю ніч, до 25 числа вранці, побачивши, що ніхто не виходить на зв'язок, що я постійно набирав його телефон і в мережі він не з'являвся, я зрозумів, що потрібно їхати його шукати в місто Гомель", - розповів він.

За словами Ігоря Гриба, 25 серпня він подав заяву в поліцію Чернігова і відправився у Гомель по тому ж маршруту, по якому їхав його син. У цей же день він зв'язався з українськими прикордонниками, які неофіційно повідомили йому, що Павло Гриб на територію України 24-25 серпня не в'їжджав.

Приїхавши увечері в Гомель, на автовокзалі він звернувся до співробітників міліції, представився і повідомив, що розшукує свого сина. "Тут же при мені на планшеті білоруський офіцер набрав дані мого сина і тут же, оскільки він сидів на сидінні біля мене, я побачив, що висвітилася наступна інформація: Гриб Павло Ігорович 01.07.1998 року народження знаходиться у розшуку по ст. 205 (терористичний акт) КК РФ. Ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю міста Сочі", - розповів він.

Батько зниклого хлопця зазначає, що при перетині україно-білоруського кордону в пункті пропуску "Нова Гута" в Білорусі білоруські прикордонники були змушені зняти Павла з автобуса, затримати і передати ініціатору цього розшуку, тобто ФСБ РФ. На наступний день з ранку Ігор Гриб звернувся у Гомельську прикордонну групу, де йому повідомили, що в базі даних білоруських прикордонників Гриба Павла відповідного року народження немає.

Повернувшись в Україну, батько юнака попросив друзів перевірити інформацію щодо того, чи всі пасажири автобуса, яким їхав Павло, доїхали до міста Гомель. Водій автобуса підтвердив, що всі громадяни України, які виїхали з пункту пропуску "Нові Яриловичі" в Україні, благополучно пройшли прикордонний контроль на білоруському пункті пропуску "Нова Гута", сіли в автобус і всі доїхали до місць призначення.

"Таким чином я зробив висновок, що, оскільки білоруські прикордонники не зняли Павла в пункті пропуску "Нова Гута" в порушення вимог інструкції із прикордонного контролю, значить вони його пропустили. Якщо прикордонники когось пропускають, відповідно від когось вони отримали відповідну команду, - сказав Ігор Гриб, - тобто прикордонники отримали відповідну команду пропустити Павла на територію Республіки Білорусь. Таким чином, з показань водія зрозуміло, що він доїхав до міста Гомель, вийшов, і там його сліди зникають".

Що стосується дівчини, до якої прямував Павло, то інформація про те, зустрілися вони чи ні, поки відсутня. За словами його батька, який зайшов у переписку Павла в соцмережах, вони домовлялися і погоджували місце зустрічі в Гомелі. При цьому, останні три місяці їхнє листування набуло романтичного характеру, зазначає він.

"Далі слів "Слава Україні - Героям Слава" ніяких політичних висловлювань, гасел, закликів там не було. Все було в романтичному стилі", - сказав він.

Втім, на сьогоднішній день українські правоохоронні органи цю дівчину не допитували, а про те, взаємодіяла вона з російською стороною, невідомо. За словами адвоката Євгенії Закревської, вона або та особа, яка видає себе за дівчину, з якою переписувався Павло Гриб, у розмові з представниками ЗМІ описала, в чому був одягнений хлопець.

"Чому ми вважаємо, що саме ФСБ причетне до цього викрадення? По-перше, у нас сухі факти: є перетин кордону зі сторони України, що підтверджено, перетин кордону зі сторони Білорусі, підтверджено. Крім того, що повідомив Ігор Гриб, у момент, коли в пункт пропуску потрапляє людина, і прикордонник бачить, що ця людина знаходиться у розшуку, відбувається безпосереднє негайне повідомлення ініціатора розшуку. Тобто з моменту, коли Павло Гриб з'явився на пункті пропуску, ФСБ знала, що він там. Подальші дії прикордонної служби очевидно були скоординовані зі сторони ФСБ. І подальші перебування і переміщення Павла на території Білорусі очевидно перебували під контролем ФСБ, - каже Закревська.

"Другий момент, що дівчина, тобто та, хто видає себе за дівчину, з якою переписувався Павло, не підтверджує факт того, що вся ця зустріч відбувалася за ініціативою ФСБ. Ми можемо вірити їй, ми можемо не вірити їй, але ми повинні зазначати один момент: у розмові з журналістом ця дівчина абсолютно точно описала, в чому був одягнений Павло. Таким чином, або вона його бачила, або їй це повідомили. Цієї інформації у публічному просторі до того моменту не було. Це дає дуже вагомі підстави вважати, що саме ФСБ ініціювало, організувало і виконало це насильницьке зникнення", - додала адвокат.

Батько юнака теж упевнений, що причиною того, що російські спецслужби взяли в "розробку" його сина стали його публікації у соцмережах. За словами Ігоря Гриба, Павло болісно сприймав події останніх років в Україні та дотримувався яскраво вираженої проукраїнської позиції.

Встановити місце знаходження хлопця члени сім'ї і правозахисники не можуть вже 12 днів. За словами його представників, ця ситуація є дуже небезпечною для його життя, оскільки у Павла вроджена аномалія розвитку - кавернозна трансформація портальної вени і портальна гіпертензія.

"Мова йде про те, що у людини неправильно відбувається кровопостачання всіх внутрішніх органів, страждають усі внутрішні органи. Розвиваються хронічні захворювання інших патологій. Якщо будуть застосовуватися якісь фізичні насильницькі спроби впливу на мого брата, це може привести до необоротних наслідків, тому що він має потребу в особливому догляді і нормальних умовах перебування", - розповіла його сестра Ольга.

Сім'я і адвокати зниклого юнака подали заяву до ЄСПЛ щодо застосування термінових заходів, розповіла адвокат Євгенія Закревська. За її словами, представники Павла впевнені, що саме РФ порушує такі права Павла Гриба, як право на свободу, право не піддаватися тортурам, і є пряма загроза його життю. При портальній гіпертензії в 90% відбувається розширення вен стравоходу, шлунка і кишечника. У 30% воно ускладнюється кровотечею. Смертність після першого випадку кровотечі становить 30-50%. Тобто якщо з якихось причин, таким як відсутність тривалий час належної медичної допомоги, прийому ліків, лікарського контролю, може розвинутися кровотеча. Іншими причинами може стати неправильна дієта або фізичне насильство, зазначає Закревська.

"Павло Гриб як заручник для РФ дуже невигідна людина. Його потрібно прямо зараз звільнити. Якщо були якісь плани щодо його обміну або чогось такого, це потрібно прямо зараз реалізувати, тому що загроза життю пряма і дуже висока", - сказала Закревська.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...