Хіти тижня. Операція "Приватний кордон": Як на Закарпатті організували 5-кілометрову дірку для контрабанди (фото, відео)

Через низку ділянок землі, які прилягають безпосередньо до лінії кордону з Угорщиною, було налаштовано переміщення нелегалів, сигарет та інших товарів.

Силовики на Закарпатті затримали десятки правопорушників. Ілюстрація: Еспресо ТБ.

На Закарпатті затримано десятки причетних до створення дірки на українському кордоні, яку використовували для транспортування контрабанди, наркотиків та нелегальних мігрантів, передають Патріоти України із посиланням на espreso.tv.

Військова прокуратура почала масштабний наступ на злочинну схему, відому як "Приватний кордон", що кілька років існувала на Закарпатті. Проведено сотню обшуків, затримано два десятки осіб, вилучено зброю, наркотики та інші нелегальні товари.

Якщо коротко, то через низку ділянок землі, які прилягають безпосередньо до лінії кордону з Угорщиною, було налаштовано контрабандний потік нелегалів, сигарет та інших товарів. А оскільки це приватна територія, прикордонники не мали до неї доступу.

Подробиці операції

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос ще в жовтні заявив, що "приватними" є 150 км українського кордону з Угорщиною. "Вони були закумульовані в окремо взятих руках, вибудована комунікація і там кластери взагалі "гуляйполівських" часів", - розповів він.

А вже 16 листопада відомство Матіоса повідомило, що проведено понад 100 обшуків у фігурантів незаконного захоплення земель прикордонної смуги. Їм також закинули організацію обігу наркотиків.

В санаторії "Карпати" силовики затримали контрабандиста Аттілу Горвата на прізвисько "Докі". Саме його називають організатором так званого "приватного кордону" на Закарпатті.

Загалом же повідомляється про затримання понад 20 осіб поблизу міста Мукачево, а також у селі Велика Бийгань Берегівського району. Вилучено велику кількість грошей, тютюнових виробів, підроблених документів, паспортів іноземних держав, які свідчать про подвійне громадянство затриманих.

Уже відомо, що серед затриманих опинилась і екс-керівниця управління Держгеокадастру у Берегівському районі Еріка Шинкевич. Військова прокуратура західного регіону звинувачує її в тому, що в 2015-2016 роках вона чинила протиправні дії щодо переоформлення земель, що розташовані вздовж лінії держкордону.

"Загалом було переоформлено право власності на 140 га землі", - розповіла речниця військової прокуратури Західного регіону Юлія Галущак.

Що таке "приватний кордон"

Про існування злочинної схеми журналісти розповідали ще в 2015 році. З грудня 2014 року по березень 2015 року в межах Берегівського району Закарпатської області було виділено десятки ділянок у селах Дийда, Горонглаб, Косонь та інших.

Загалом окремим людям роздали 134 гектари землі (приблизно 5 км вздовж лінії кордону) в Берегівському районі прямісінько на кордоні з Угорщиною. Згодом маленькі земельні ділянки опинились у власності кількох осіб, на них з'явилася приватна охорона, будиночки та спостережні вишки.

Ділянки розташовані безпосередньо біля інженерних споруд прикордонників - контрольних ліній, парканів тощо. Відстань інколи складає буквально десяток метрів.

Охорона ділянок екіпірована дуже гарно: є бойова зброя, біноклі та навіть тепловізори. На ділянках, як розповідалося в минулорічному репортажі "Укрінформу", ростуть густі зарості з кущів та верболозів, де зручно ховати ящики з цигарками та навіть нелегалів.

В інших репортажах розповідали, що на ділянках висаджують високі сорти кукурудзи, в яких легко сховатися від очей прикордонників.

"Потім уночі, завдяки тим вишкам, які власники позводили на своїх ділянках начебто для охорони, вони спостерігають за рухом наряду, коли бачать що нікого нема - перекусили сітку, ящики в руки, а тут же десять метрів - і Угорщина, село Берегдуруц", - цитували журналісти "Укрінформа" одного з інспекторів прикордонної служби.

Але справа не обмежується Закарпаттям. З подібним прикордонники стикалися і в Харківській області на кордоні з Росією. А за словами генпрокурора Юрія Луценка, по все тій же справі "приватного кордону" було вручено повідомлення про підозру кільком керівникам Волинської ОДА. А в Києві повідомлення про підозру оголосили одному з посадовців Міністерства оборони".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...