Хіти тижня. Почалось: В осередку міністрів-нардепів палають будинки

В ніч з 1 на 2 вересня у київській Конча-Заспі, на території житлового комплексу «Французьке містечко», невідомі підпалили будинок та приватний катер.

Також від вогню вибухнули два автомобілі BMW з полтавськими та київськими номерами, - передають Патріоти України з посиланням на видання Crime.ua.

За джерелами журналістів, причиною інциденту став конфлікт між екс-прокурором Криму Молицьким та київським прокурором Мельником, які не поділили землю в елітному селищі.

Так що ж не так з «Французьким містечком» і чому можновладці та багатії досі ділять землю, яка колись належала піонерському табору? ІНФОРМАТОР розповідає, що стоїть за підпалами будинків багатіїв в елітній Конча-Заспі.

Житловий комплекс «Французьке містечко» було зведено на території дитячого табору, який колись належав заводу ОАТ «Київгума». За словами співзасновника і першого директора фірми Сергія Шевченка, у 2001 році завод продав землю підприємству з аналогічною назвою – аби простіше було оформлювати технічну документацію.

«Там був закинутий піонерський табір заводу «Червоний гумовик», він не експлуатувався вже протягом 10 років, люди дуже довго намагалися його продати, в результаті я його купив. Я зробив проект реконструкції цього піонерського табору під оздоровчий комплекс сімейного типу з будівництвом школи і дитячого садку на його території та будинків для продажу», – розповідає директор фірми.

У 2003 році підприємство Шевченка «Київгума» орендувало 9 га рекреаційної землі біля дитячого табору, яка входила в комунальну власність. Утім, у договорі оренди було вказано, що ділянку надано для «обслуговування дитячого оздоровчого табору». Незабаром забудовники пообіцяли реконструювати табір у «дитячий оздоровчий комплекс сімейного типу». У 2004 році проект пройшов державну експертизу, а у 2008 Державна архітектурно-будівельна інспекція надала дозвіл на початок робіт.

Однак в результаті був побудований не «дитячий оздоровчий комплекс», а півсотні приватних будинків.

Окрім цього, виявилося, що «Французьке містечко» (назване так через французького архітектора) займає територію вдвічі більшу, ніж ділянка, орендована «Київгумою», адже парканом зараз обгороджені ще й прилеглі 8 га лісу. Сергій Шевченко прокоментував це, відзначивши, що паркан відновили на місці вже старого, який був у дитячому таборі. За його словами, проект був виконаний відповідно до вимог архітектурної комісії, а далі вже кожен новий власник змінював житло на свій розсуд.

«Моя задача була побудувати – я побудував… Ви хочете, щоб там жили піонери? Їх уже немає, на жаль чи на щастя. Робити там піонерський табір – це утопія на сьогоднішній день. У Конча-Заспі це не має сенсу», – коментує ситуацію Сергій Шевченко.

Однак проблема не лише в тому, що «Французьке містечко» за виглядом є не дитячим табором, а скупченням елітних котеджів. У Земельній комісії вважають, що з точки зору закону власниками будинків не мали бути приватні особи, адже Київська міськрада дала дозвіл на реконструкції ділянки для експлуатації та обслуговування дитячого табору. Тобто, згідно з державним земельним кадастром, це землі рекреації, де не можна було будувати житлові будинки.

Журналісти проекту «Наші гроші» відзначають, що власниками елітних котеджів стали екс-міністр оборони, суддя, донька екс-прокурора Києва, народний депутат та ще багато представників владних кіл та їхніх родичів.

Зокрема, один з будинків належить колишньому міністру оборони генералу Валерію Гелетею, який нині займає посаду голови Управління держохорони (УДО). За словами забудовника, колишній міністр виявив бажання поселитися там вже після затвердження плану містечка, коли вільних місць вже не залишалося. Тому його житло площею 650 кв. м. побудували частково на території «Київгуми», а частково – на території лісопаркового господарства «Конча-Заспа».

Журналісти відзначають, що Гелетей отримав право власності на будинок лише у 2012 році, коли він працював віце-президентом одного столичного банку, пов’язаного з колишнім генпрокурором Віталієм Яремою. Однак житло почали будувати набагато раніше, а саме у 2008 році (завершили будівництво у серпні 2009). Тоді Гелетей ще перебував на державній службі в УДО і офіційно не мав ніякого бізнесу, як і його дружина та обидва сина. При цьому він сам вніс кошти за забудовника: 3,9 млн. гривень. Звідки взялися ці гроші, Гелетей не пояснив.

Ще один цікавий момент – це те, що зараз чиновник вказує у декларації цю нерухомість як «житловий будинок». Однак, згідно з матеріалами суду, забудовник отримав право лише на зведення нежитлового приміщення.

Ще один маєток, на території якого розташований будинок та земля з озером, належить Дарині Чернівській, доньці екс-прокурора Києва Анатолія Мельника. Про нього відомо, що він був заступником Пшонки у ГПУ в 2011 році, рік очолював столичну прокуратуру і більше року – обласну прокуратуру Луганської області. У 2014 році, після падіння влади регіоналів, Мельник звільнився з посади за власним бажанням.

Чоловік Чернівської Ігор, як і раніше її батько, працює прокурором у столиці. У його декларації вказано 60 тис. річного доходу і немає жодної нерухомості, як і активів. При цьому на держслужбі він перебуває з 2012 року. Між тим, Дарина Чернівська минулого року придбала три приміщення у ЖК «Новопечерські Липки». Це житловий комплекс бізнес-класу в центрі Києва, де квадратний метр коштує 200 доларів. На запитання журналістів проекту «Наші гроші» Чернівська відповідати відмовилася. Так само вона не прокоментувала, звідки у неї взялися кошти на відкриття фірми «АвтоДрайвАльянс».

Також журналісти дізналися про будинок судді Вищого господарчого суду Ірини Кондратової, чий батько Дмитро Притика 15 років очолював цей суд. Кондратова пояснила, що гроші на купівлю будинку у «Французькому містечку» у неї з’явилися після продажу долі в бізнесі, який їй належав ще до призначення суддею. Щодо того, чи знала вона, що за документами її будинок має бути частиною дитячого оздоровчого комплексу, Кондратова запевнює, що не бачила тексту договору оренди. Інший будинок площею у 650 кв. м. придбав у 2014 році депутат Верховної Ради Сергій Лабазюк, у декларації якого також ідеться про «житловий будинок». Журналісти відзначають, що родина Лабазюка володіє фірмою «Аграрна компанія 2004», яка, попри назву, займається будівництвом доріг, щороку перемагаючи в тендерах, зокрема на Хмельниччині. При цьому часто ці тендери розігрувалися між «Аграрною компанією» та одним-єдиним конкурентом – фірмою «Юззападдорстрой» («ЮЗЖС»), пов’язаною з родиною Януковича.

Будинок ще одного мешканцями «Французького містечка», бізнесмена Арсена Демченка, нещодавно був заарештований в рамках кримінальної справи, також пов’язаної з держзакупівлями. Справа була відкрита через податки, які не виплатила державі компанія Демченка «Енергогазпром».

Також нерухомість в елітному селищі мають інші родичі та колеги можновладців та чиновників. Це Неля Трунова, дружина колишнього заступника Анатолія Мельника (столичного прокурора, про якого ішлося вище); Галина Фаринник, дружина екс-голови Головного слідчого управління МВС; Олег Рафальський, син колишнього заступника Льовочкина в Адміністрація Президента; Олена Шелудченко та Ольга Троян, дружина і донька екс-голови НАК «Нафтогаз» та інші.

У той самий час проблема з незаконним будівництвам так і не була вирішена. Перший забудовник Сергій Шевченко скаржиться на конфлікт із фірмою, яка займалася продажем ділянок. До того ж ще у 2008 році фірму «Київгума» переєстрували у Сімферополі, що зараз тільки ускладнює будь-які юридичні процедури.

Ліквідатор компанії «Київгума» наразі просуває у Київській міськраді новий проект, згідно з яким вид використання земельної ділянки треба змінити, дозволивши на ній вже постфактум будівництво та експлуатацію дач. Сам об’єкт пропонують розділити на багато маленьких ділянок, передавши їх власникам будинків. Але є одне «але»: зараз ринкова ціна сотки землі у Конча-Заспі складає більше 200 тис. гривен. Тобто в разі приватизації Київ подарує мешканцям «Французького містечка» земельні активи сумою близько 36 мільйонів гривень.

У Київській міськраді заявляють, що перед тим, як приймати будь-який подібний проект, спочатку вони подивляться на законність забудови. При цьому чиновники обіцяють, що не будуть зважати на будь-які звання та погони власників маєтків.

Ситуація стала ще більш заплутаною, коли у жовтні 2014-го «Київгума» продала 10 об’єктів на території «містечка» компанії «Технічне промислове постачання», але продала будинки як «будівельні матеріали», вказавши це у документації. Тоді як, за словами одного з інвесторів «Французького містечка» Олександра Бондаря, лише в один з 10 будинків він вклав півтора мільйони гривень. Покупцем став екс-прокурор Криму та згодом Одеської області Степан Молицький.

Саме з конфліктом між Молицьким та Мельником через нерухомість правоохоронці пов’язують підпал будинку у Конча-Заспі. Про це повідомив радник голови МВС Станіслав Речинський у коментарі «Вестям», відзначивши, що у самому підпалі були задіяні представники ОПГ.

Підсумовуючи, можна відзначити, що багатостраждальне «Французьке містечко», де за документами мав би розташовуватися дитячий табір, замість цього перетворилося на селище з елітних котеджів, за які влаштовують бандитські розбірки можновладці та прокурори.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...