Хіти тижня. ​Помста природи: У Росії стане принаймні на одне море менше

Глобальне потепління готує неприємні сюрпризи Каспію

При існуючих темпах російська частина акваторії Каспійського моря випариться через 75 років. До такого висновку прийшли американські, російські і французькі вчені, зазначають Патріоти України. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Geophysical Research Letters.

Щорічно в період з 1996-го по 2015-й рівень води в Каспійському морі, як показали вчені, знижувався на сім сантиметрів на рік. Всього за вказаний час показник впав на приблизно 1,4 метра, що поки ще на один метр вище історичного мінімуму, зафіксованого в кінці 1970-х років (29 метрів нижче рівня моря).

Експерти прогнозують подальший спад. Найсильніше це буде відбуватися в північній частині моря-озера, що припадає на Росію і Казахстан, де найменша глибина (приблизно п'ять метрів), повне висихання даної ділянки акваторії.

Причиною всихання водойми називається підвищення температури приповерхневого шару атмосфери (за останні тридцять років приблизно на один градус Цельсія) через глобальне потепління.

Такі висновки автори дійшли, проаналізувавши дані з супутників місії GRACE (Gravity Recovery And Climate Experiment) і наземних спостережень з чотирьох станцій (відзначені на карті червоними крапками).

Каспійське море розташоване між Європою і Азією, вихід до нього мають п'ять країн. Водойма займає територію площею 371 тисячу квадратних кілометрів. Крім запасів нафти, газу і солі, водойма є нерестилищем для близько 90% від загальносвітового чисельності осетрових.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...