Хіти тижня. Прогноз невтішний: Чому китайські танки "VT4" витіснять українські "Оплоти" зі світового ринку (фото, відео)

Поки Україна намагалася освоїти світові ринки з танками "Оплот", Китай тишком-нишком змайстрував більш дешевий аналог.

Фото: depo.ua

"Історія з поставкою українських танків "Оплот" до Тайланду скоро почне обростати міфами й легендами. Власне, на те є певні підстави, адже умови контракту залишаються під грифом конфіденційності", - пише Руслан Рудомський для Депо, передають Патріоти України, і продовжує:

"Менше з тим, у ЗМІ час від часу просочується інформація на цю тему. Зокрема, не так давно повідомлялось, що Тайланд вирішив достроково розірвати угоду з Україною на поставку "Оплотів" через те, що станом на сьогодні отримав лише 20 танків з заявлених у контракті 49-ти, тоді як термін виконання контракту закінчується у 2017-му році.

Однак, ця інформація так і не знайшла підтвердження. Більше того: її спростували як в державному концерні "Укроборонпром", так і командування тайської армії. Зокрема, командуючий армією Таїланду, генерал Чалермчаі Сіттісарт, визнав, що раніше виникли проблеми з постачанням з України танків "Оплот", але вони були обумовлені головним чином внутрішньою ситуацією в Україні.

У зв'язку з цим, за словами генерала, армійським комітетом Тайланду, який займається закупівлями військової техніки, було прийнято рішення урізати кількість танків, які куплять в Україні, і закупити їх замість цього в Китаї. Проте Україна поставить Тайської армії всі 49 танків, обумовлених в контракті до жовтня 2017 року.

Тобто, як це часто буває, істина виявилася "десь посередині": чинний контракт на поставку 49-ти "Оплотів" буде виконано, однак далі тайці все ж таки звернуть свої погляди у бік Китаю.

У зв'язку з цим автор вирішив проаналізувати обидва танки (український БМ "Оплот" і китайський "VT4") і зробити їх порівняльну характеристику.

Отож, китайський "VT4" є нічим іншим, як модернізованою версією китайського танку MBT3000. Власне, так само як і український оплот є модернізованою версією танка Т-84У "Оплот".

Однак, якщо "Оплот" є найкращим на сьогодні українським танком, то "VT4" таким серед китайських танків назвати важко. За наявною у відкритому доступі інформацією, він програє за деякими параметрами танку "Тип 99G", який стоїть на озброєнні китайської армії. Воно й зрозуміло: сенс постачати потенційному ворогу найкращу техніку?

Взагалі, ці два танки мають дуже багато схожого. Бойова маса обох становить 51 т. і обидва танки керуються екіпажем з 3-х чоловік: механік-водій, наводчик і командир.

Танк "VT4" обладнаний дизельним двигуном з турбонаддувом потужністю 1300 кінських сил. Має запас ходу 500 км і здатний розвивати швидкість 42 км/год по бездоріжжю і 75 км/год по шосе. Крім цього він здатний долати водні перешкоди вбрід глибиною 1,7 м. (з ОПВТ – обладнанням підводного водіння танків – до 5 м.) і траншеї шириною до 2,7 м.

Танк БМ "Оплот" може похвалитись дизельним двигуном 6ТД-2Е зі зменшеною димністю і токсичністю вихлопу з потужністю 1200 кінських сил має запас ходу 400 км (500 з зовнішніми баками). При цьому він здатний розвивати швидкість 40-45 км/год по бездоріжжю і 70 км/год по шосе, долати водні перешкоди вбрід глибиною до 1,8 м. (з ОПВТ – до 5 м.), траншеї шириною 2,85 м. і стіни висотою до 1 м.

Тобто, як бачимо, китаєць більш швидкий та потужний, однак українець більш всюдихідний. Що з цього вважати перевагами, а що недоліками – залежить від конкретних умов використання і задач, які будуть ставитись перед танком.

З озброєння, то "VT4" обладнаний гладкоствольною гарматою 125-мм, яка крім танкових снарядів може стріляти керованими ракетами з дальністю до 5 км. Боєкомплект складає 38 штук (22 в механізмі заряджання, решта – в місцях боєукладки). Також цей танк обладнаний двома кулеметами: 12,7-мм зенітним і 7,62-мм вбудованим. Крім цього китаєць має вісім 76-мм димових гранатометів і чотири 76-мм "шрапнельних" гранатомета. Ну і китайський танк оснащений тепловізорним прицілом другого покоління.

БМ "Оплот" може похвалитись гладкоствольною гарматою 125-мм, яка також крім танкових снарядів може стріляти керованими ракетами (ПТУР) з дальністю до 5 км. При цьому боєкомплект українця складає 46 снарядів (з яких 28 в механізмі заряджання, решта – в різних місцях боєукладки, звідки під час бою фактично немає можливості їх діставати). З іншого озброєння "Оплот" також обладнаний двома кулеметами: 12,7-мм зенітним і 7,62-мм вбудованим. Також український танк оснащений комбінованим панорамним тепловізорним прицілом і лазерним дальноміром.

Отож, як бачимо, основне озброєння обох танків ідентичне (окрім кількості боєкомплекту, де перевага в "Оплота"), але китаєць виграє за рахунок 12-ти гранатометів, якими не може похвалитись продукт українських зброярів.

Ну і що стосується захисту, то "VT4" має комбіновану протиснарядну і додаткову реактивну броню, а також динамічну навісну броню. Крім цього танк обладнаний новітньою системою пожежогасіння.

У свою чергу "Оплот" має комбіновану протиснарядну броню, а також активний захист "Варта" (український комплекс електрооптичного активного захисту від високоточної зброї з лазерною системою управління) і динамічний захист у вигляді вбудованої протитандемної броні "Дуплет" (забезпечує захист від бронебійних снарядів і тандемних кумулятивних боєприпасів).

Тут важко судити про переваги, тому що з певних причин у відкритому доступі немає даних про те, що саме собою представляє китайська як реактивна, так і динамічна броня. Але цілком можна допустити, що українець за цим компонентом може бути попереду.

Ну і найголовніше – ціна. У випадку українських БМ "Оплот" інтернетом гуляє цінник в 5 млн доларів, тоді як китайський "VT4" оцінюється в районі 3,5 млн доларів (для порівняння: американський "M1 Abrams" коштує на світовому ринку 6,21 млн доларів).

Що цікаво: український танк почав серійно випускатись у 2012-му році, тоді як китайський у цьому році лише почав розроблятись, а на конвеєр потрапив у 2016-му. Цікавий збіг обставин, чи не так?

Більше того: китайські ЗМІ повідомляють, що "VT4" було створено спеціально в інтересах Королівської армії Тайланда. Тобто не виключено, що китайці спеціально розробили для Тайланда танк, ідентичний українському "Оплоту", але більш дешевий. До того ж вони суттєво випереджають Україну за швидкістю виконання замовлення: з 38-ми танків, передбачений китайсько-тайським контрактом, 28 вони збираються передати замовнику вже у поточному році.

До речі, аналогічний "маневр" китайці проробили й з бронетранспортером ZBL09, який за дивним збігом обставин став повним, але більш дешевшим, аналогом українського БТР-3Е. У підсумку тут, як і у ситуації з танками, тайська армія вирішила відмовитись від подальшої співпраці з Україною на користь Китаю.

Але втрата тайського клієнта далеко не найбільша проблема України в даній ситуації. Поява аналогічного за майже усіма показниками, але суттєво дешевшого танка автоматично робить Китай фаворитом на всьому ринку країн третього світу, які не можуть дозволити собі ті ж "Абрамси". З останніх новин відомо, що китайським "VT4" зацікавилась Намібія.

І якщо китайські танки не почнуть масово виходити з ладу під час активної експлуатації (що, в принципі, притаманно китайській техніці), то Україні вже у найближчому майбутньому доведеться довольнитися залишками з "китайського столу" – підбирати ті замовлення, які Китай просто фізично не здатний буде виконати. Або постачати невиправдано дорогі "Оплоти" на внутрішній ринок – для потреб ЗСУ".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...