Хіти тижня. "Скандал стає гучнішим": У справі "кримських" турбін Siemens новий поворот

Російська компанія "Технопромэкспорт" передбачала, що турбіни для теплоелектростанцій у анексованому Криму виготовить компанія із РФ "Сименс технологии газовых турбин" (СТГТ), але виявилося, що їх виготовила в Німеччині компанія Siemens AG. Про це заявив представник "Технопромэкспорта" під час судового засідання 2 листопада в Арбітражному суді Москви, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"До цього ми виходили з того, що обладнання, відповідно до пункту 4.1 контракту, було виготовлено ТОВ "Сименс технологии газовых турбин", а тепер ми дізналися, що, виявляється, їх було завезено на територію Російської Федерації Siemens AG із Німеччини", – наголосив представник "Технопромэкспорта" під час засідання.

За його словами, у компанії дізналися про це тільки 2 листопада.

"Сименс технологии газовых турбин" – спільне підприємство акціонерного товариства "Силовые машины" і німецької Siemens, яке займається виробництвом газових турбін великої потужності в Санкт-Петербурзі.

В Арбітражному суді Москви розглядають позов Siemens і "Сименс технологии газовых турбин" до компанії "Технопромэкспорт". Німецький концерн вимагає визнати недійсними договори на постачання турбін для "Технопромэкспорта", унаслідок чого обладнання, спочатку призначене для будівництва ТЕЦ у Тамані, було переміщено до анексованого Криму. 1 жовтня російська компанія подала зустрічний позов до Siemens.

5 липня агентство Reuters, посилаючись на анонімні джерела, повідомило, що дві турбіни виробництва Siemens прибули в порт окупованого Севастополя для використання на майбутній електростанції у цьому місті. 6 липня компанія Siemens заявила, що не постачала турбін на півострів.

10 липня в Siemens повідомили, що дві із чотирьох доставлених у Росію газових турбін було переміщено до Криму проти волі виробника. 11 липня Siemens подала в суд на "Технопромэкспорт" і СТГТ.

У Тамані "Технопромэкспорт" будує електростанцію, де, згідно з контрактом, мають використовувати турбіни Siemens. За даними Reuters, ця ж компанія пов'язана із проектом електростанції в Севастополі та німецьке обладнання спочатку планували використовувати в анексованому Криму. На півострові Росія будує дві електростанції загальною потужністю 940 МВт. Увести одну з них в експлуатацію планували до кінця 2017 року. Однак будівництво було призупинено у зв'язку з тим, що Росія самостійно не виробляє газових турбін великої потужності. Повідомляли, що Москва вела переговори про контракт на постачання до Криму газових турбін із Ірану.

Санкції Євросоюзу забороняють європейським компаніям продавати технології та матеріали для енергетичного сектору Криму.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...