Хіти тижня. Tata 4х4 поспішає на заміну застарілої радянської автотехніки ЗСУ

​Сьогодні основу автомобільного парку армії України складає технічно застаріла автомобільна техніка марок КрАЗ, Урал, ЗіЛ, ГАЗ, КамАЗ, МАЗ, УАЗ різних модифікацій, розроблена 40-50 років тому.

В армії є незаповнені ніші не лише великих вантажівок, а й легкий і середніх. Всі ці автомобілі, за винятком КрАЗів, зроблені за межами країни – в Росії та Білорусії. Військові дії на Донбасі продемонстрували та вкотре акцентували увагу на те, що в умовах, коли практично 95% успадкованого автопарку ЗС України є застарілим, потрібно приймати кардинальні дії спрямовані не лише на ремонт, а й на заміну техніки на нові зразки озброєння, передають Патріоти України.

У світлі гострих автотранспортних потреб ЗСУ Бориспільський автозавод, який входить в концерн «Еталон» освоює новий сегмент ринку – повнопривідних вантажівок. Сьогодні в українській армії налічується не одна тисяча застарілих ГАЗ-66, які потребують заміни. Бориспільський автозавод, який має багаторічний досвід в збірці індійських вантажівок Tata LPT 713 в 2017 році поставив в Україну першу машину з колісною формулою 4х4. Це модель LPTA 713 TC.

Tata LPTA 713 TC вже проходить випробування на військовому полігоні в Україні. Як видно, машина буксирує зенітну установку ЗУ-23. На відміну від індійського донора, автомобіль отримав трохи інший бортовий кузов – без вирізів під задні колеса та інший тент. Кермо розташоване вже зліва, а люк в даху – справа.

Відзначимо, що Tata LPTA 713 TC має повну масу 5,15 і вантажопідйомність 2,5 т. Тобто на 500 кг перевозить більше, ніж ГАЗ-66. Довжина моделі – 5,75 м, ширина – 2,16 м і висота – 2,85 м. Встановлено дизельний двигун Tata Cummins 6BT екологічного стандарту Євро 2 об’ємом 5,88 л потужністю 125 к.с. при 2500 об/хв крутним моментом 500 Нм при 1500 об/хв. Цей двигун виготовляється по ліцензіїї Cummins Engine. Коробка передач 5-швидкісна. Передній міст відключається. Максимальна швидкість досягає 82 км/г. На одному баку автомобіль здатний проїхати до 800 км.

При цьому Tata 4х4 може долати підйоми крутизною до 70% і узгір’я з ухилом до 30%, брати стінку в 0,5 м і не боятися броду глибиною 0,65 м і рову шириною 0,6 м.

Бориспільський автозавод вже показав нову машину військовим. Сьогодні проходять заключні випробування і якщо військових задовільнить співвідношення ціна-якість-функціональність, то Tata LPTA 713 може бути прийнята на озброєння.

Довідка: Tata Motors Limited — найбільший індійський автовиробник. У 2004 році вона купила завод Daewoo з виробництва вантажних автомобілів в Південній Кореї, відомий зараз під назвою Tata Daewoo Commercial Vehicle. У 2008 році компанія Tata Motors викупила в компанії Ford такі відомі марки автомобілів, як Land Rover, Jaguar та Daimler. Оборот ▲ 41 млрд $ (2016) Чистий прибуток ▲ 2 млрд $ (2016 рік).

На сьогодні спостерігається непогана тенденція спрямована на створення в Україні широкого спектру вантажівок вітчизняного виробництва з колісною формулює 4Х4, 6Х6 та 8Х8. Однак залишається низка гострих питань пов’язаних з уніфікацією цієї техніки, зручності в сервісному та післяпродажному обслуговувані, забезпеченістю відповідною кількістю запасних частин, а також доступною вартістю.

Інший момент, це спроможності вітчизняних виробників справитися з тим об’ємом потреб, який на сьогодні є у військах, а сам процес заміни застарілих машин відбувався якомога швидко та максимально прозоро. При цьому слід розуміти, що Армії потрібні не будь-які вантажівки, а ті що відповідають її вимогам.

Зазначимо, що автомобілі вітчизняної марки КрАЗ (регіонала Жеваго) це теж по суті збірна найдешевших імпортних комплектуючих, якість яких викликають нарікання, як цивільних, так і військових користувачів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...