Хіти тижня. Українська “Гюрза” проти російських "Мангуста" і "Соболя", - Злий Одесит

Не так давно в рядах фанатів "ДНР" спостерігалася форменна ейфорія на тлі повідомлень в ЗМІ про те, що Росія передасть флоту (як би це смішно звучало) недореспубліки катери проекту 12150 “Мангуст” і проекту 12200 “Соболь”.

"Очікували терористи цих подарунків на червень цього року, але так і не отримали їх. Мабуть, поява катерів, які перебувають в експлуатації РФ, в руках терористів, могла б спричинити за собою чергову хвилю невдоволення групи прихильників санкцій, і цей фінт обійшовся б Кремлю дуже дорого", - пише в своєму блозі Злий Одесит, передають Патріоти України.

Однак …

Як відомо, напередодні склад ВМСУ поповнили ще два бронекатери “Гюрза-М”, які прибули до Одеси і приєдналися до чотирьох попередніх. І як би хто не відносився до ідей москітного флоту, але будь-яке поповнення арсеналу збройних сил України чи то на суші, повітрі або морі, однаково болісно сприймається кремлівською верхівкою. Посилення ж терористів "ДНР" на Азовському морі може стати саме тою відповіддю, яку Москва дасть не тільки на розширення парку ВМСУ, а й з питання надання летальної зброї Україні Штатами.

Так, що ж очікує “Гюрзу”, якщо їй доведеться виконувати бойові завдання проти “Соболя” і “Мангуста”?

Перш за все, почнемо з недоліків, а до них відноситься маневреність і швидкість наших бронекатерів. Максимальна швидкість 28 вузлів (при стартовій 30) і виконання завдань з запасом ходу при такій швидкості в межах дальності 216 миль значно обмежують можливості “Гюрза”. Так, дальність плавання можна збільшити до 400 миль, але це при зниженні швидкості вдвічі. У свою чергу російські катери без труднощів розвивають швидкість до 50 вузлів, а “Соболь” при 40 вузлах має дальність плавання до 500 миль.

Зрозуміло, це істотний недолік, але, з іншого боку, він обумовлений тим, що “Гюрза” на відміну від “Мангуста” і “Соболя”, є бронекатером. І саме більш високий ступінь захищеності екіпажу значно відрізняє його від катерів антагоністів. І ось тепер, головне – від чого ж броня “Гюрзи” захищатиме її екіпаж?

У катера проекту 12150 “Мангуст” досить скромне озброєння – 14,5-мм крупнокаліберний кулемет КПВТ (прицільна дальність до 2 000 м). Проект 12150В планувалось використання ракетного озброєння, але на сьогоднішній день він не реалізований. У свою чергу “Соболь” куди більш небезпечний суперник, адже крім 14,5 мм кулемета він може бути обладнаний і комплексом “Вихрь-К” до складу якого входить: 30-мм артилерійська установка, дальність стрільби до 5 000 метрів; ПТРК “Вихрь” з 4 ракетами 9К121 або 9К121М, дальність ураження цілей яких становить до 10 км.

Наша ж “Гюрза” має на озброєнні два бойових модуля Катран-М, до складу кожного входить: 30-мм гармата ЗТМ-1; 7,62-мм кулемет КМ; 30-мм гранатомет КБА-117 і 130-мм ПТРК “Бар’єр-ВК” дальність ураження цілей 5 000 м (максимальна 7 500 м для “Бар’єр-В”).

Як бачимо, якщо “Мангуст” для “Гюрзи” не складе особливих проблем, то “Соболь” якраз противник небезпечний і щодо ракетного озброєння навіть перевершує наші бронекатери. Хоча, у 9К121 є серйозний недолік – при русі ракети до цілі промінь лазера повинен бути до виходу на кінцеву траєкторію польоту спрямований прямо на ціль, що дозволяє систему наведення “засліпити”.

До того ж, на відміну від “Мангуста” і “Соболя”, архітектура “Гюрзи” наближена до технологій “стелс”, що дозволяє значно знизити радіолокаційне відображення катера. Ця перевага може дозволити катеру непоміченим наблизитися до супротивника на відстань вогневого зіткнення і несподівано нанести удар.

Але, що найцікавіше, на сьогоднішній день жоден “Соболь”, при всіх наявних можливостях, не обладнаний тим самим комплексом “Вихор-К”, що представляє небезпеку нашим катерам. А тому, говорити про серйозну загрозу від нього, в разі поставок терористам "ДНР" в базовій комплектації, також не доводиться.

Зрозуміло, в даному контексті розглянуто лише гіпотетична картина постачання терористів російськими катерами. Але в разі загострення ситуації на фронті і гострому бажанні Кремля зайнятися своєю улюбленою розвагою – шантажем на крові, зіткнення в прибережній зоні Азовського моря не виключені. І саме катери можуть стати головним ударним елементом в руках російських маріонеток. Тим більше, що терористи мають “досвід” – 31 серпня 2014 року ці бандии обстріляли і потопили катер BG-119 біля села Безіменне неподалік від Маріуполя.

Однак, в разі появи на Азовському морі катерів у терористів, на перших порах протистояти їм зможуть тільки патрульні катери морської охорони Держприкордонслужби з Маріуполя. Це катери проекту 1400 “Гриф”, що розвивають швидкість до 29 вузлів, і мають на озброєнні 14,5 мм кулемети. Катери ж “Гюрза”, що ідеально підходять для умов Азовського моря, там відсутні. І перейти з Одеси в Азовське море їм складно – і через обмеженість мореплавства, і через контрольовану Росією Керченську протоку. Можливий варіант доставки пари бронекатерів в Маріуполь на залізничних платформах – габарити катерів, теоретично, дозволяють це. І якщо Україна зможе перекинути на Азовське море бронекатери – то вони там будуть не одні, а в “компанії” прикордонних катерів.

Однак, слід не забувати про загрозу мінування акваторії. А це якраз і буде основна проблема. Перекинути Гюрзу можна, але без мінних тралів все виглядає сумно. Нам потрібні катери в тому числі безпілотні, які будуть розвідувати і розміновувати акваторію. Якщо виявлять ворожие судно в район підходять для зачистки мбаки. Також нашому флоту і ДПСУ потрібні оперативно-тактичні бпла для розвідки морської прибережної зони."

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...